Velikonoční tradice si děti z domovů připomněly v zoo

Plzeň – Stovky dětí z osmi dětských domovů z Plzeňského kraje se dnes sjely do zoologické zahrady, aby přivítaly jaro. Zvolily si jeden z mála slunečných dnů letošního velikonočního období. Mimořádný program k velikonočním svátkům zorganizoval krajský úřad.

V plzeňské zoologické zahradě si děti, které přišly o své rodiče, učily velikonočním tradicím. Z osmi proutků pletly pomlázky, zkoušely také vyrobit z vrbových proutků píšťalky. Nechybělo ani zdobení velikonočních perníčků nebo kraslic.

Vychovatelé z dětských domovů poukazují, že u nich se na velikonoční tradice rozhodně nezapomíná, naopak jsou živější než v mnoha domácnostech. „Velký pátek by měl být bezmasý den, takže v dětském domově se bude vařit čočka,“ připomněla jednu ze známějších tradic ředitelka domova Trnová Helena Tichá. Dívky z dětských domovů ovšem objevily i méně známou tradici. „Je přestupný rok a budeme mlátit kluky,“ prohlásila Dominika z kašperskohorského dětského domova.

Na své si kromě dětí přišla také plzeňská zvířata. Každý dětský domov se stal patronem vybraného zvířete. Například děti z plzeňského Domina se tak budou spolu s hejtmanem starat o hrošíka.

Vítání jara s dětmi z dětských domovů odstartovalo velikonoční program v zoo. Naplánováno je mnoho dalších akcí, které budou střídat jedna druhou až do pondělí 9. dubna.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)