Kuky přivítá návštěvníky ve Chvalském zámku

Praha - V sobotu 7. dubna se naposledy v Čechách otevře výstava k filmu Jana Svěráka Kuky se vrací. Scenérie, kulisy, rekvizity a loutky z dílny výtvarníka Jakuba Dvorského si budou návštěvníci moci prohlédnout ve Chvalském zámku v Horních Počernicích. Tajemná expozice navodí dojem procházení skutečným lesem, kolem to totiž bude žbluňkat, svítit a kuňkat. Od června 2010 ji obdivovali zájemci v Kladně, poté lákala návštěvníky do pražské galerie Minor, loni do Vlastivědného muzea v Olomouci a Muzea města Brna. Pískovcové sklepení zámku bude hostit Kukyho do konce června.

„Výstava Kuky se vrací bude v Čechách naposledy. Od léta Kukyho a jeho přátele čeká Morava - nejprve výstava, poté zřejmě stálá expozice,“ řekl režisér Svěrák. Vernisáž se uskuteční 7. dubna od tří hodin odpoledne za účasti jeho otce a autora scénáře Zdeňka Svěráka. Promítat se tu bude i filmu o filmu Kuky se vrací. 

Na výstavě bude i Kuky v nadživotní velikosti

Zatímco některé exponáty jsou na výstavě tak malé, že si je lze prohlédnout jen kukátkem, jiné dosahují obřích rozměrů a návštěvníci se s nimi mohou nechat vyfotografovat. Většinu z nich lze obejít a podívat se na ně zblízka. Lákadlem jsou zejména postavičky z filmu - kapitán von Hergota, Anuška, Plazivec, Choroš nebo Dubánkek. Na výstavě bude i Kuky v nadživotní velikosti, kterého prý nechal ušít produkční filmu, aby režiséra strašil ve spaní. 

Svěrákův snímek měl premiéru předloni v květnu, na MFF v Karlových Varech dostal zvláštní cenu poroty, byl oceněn třemi Českými lvy a zhlédlo ho 336 tisíc diváků. Režisér v něm využil netradiční kombinace loutek a živých herců, do hlavních rolí obsadil postavy ze světa dětské fantazie. Při natáčení pracoval s loutkami v přírodě a zapojil do hry například živé ptáky, hlemýždě, lišku, motýly, raka i broučky. 

Děj filmu:

Malý Ondra z příběhu má astma a kvůli prachu musí z bytu pryč jeho oblíbená hračka. Když maminka Kukyho vyhodí do popelnice, začne pracovat Ondrova představivost, v níž prožívá dobrodružství svého kamaráda v neznámém přírodním světě. Seznámí se tam s dobráckým bručounem Hergotem, který je spravedlivým šerifem, a s dalšími lesními figurkami. Stává se jeho spojencem proti narušitelům - igelitovým gaunerům ze skládky. Ti začínají diktovat, co do lesa patří a co ne, chtějí Hergota sesadit a Kukyho se zbavit. A tak plyšák prožívá různá dobrodružství.