Havířovští desetiletí školáci vydali knihu

Havířov - Děti z prvního stupně základní školy Kapitána Jasioka v Havířově napsaly a vyrobily svou vlastní interaktivní knihu. Jejich příběh o tajemství staré půdy pak zabodoval i v soutěži Klubu dětských knihoven. Knížka se vydala, a malí spisovatelé se tak mohli těšit i z tištěné podoby.

Kniha Tajemství staré půdy vyšla nákladem 70 výtisků. Obsahuje hádanky, nápovědy nebo stolní hru, její autoři - desetiletí školáci, ji tvořili tři měsíce. „Já jsem chtěl psát tu knížku, protože jsem věděl, že by mě to bavilo,“ řekl jeden z nich. „Stará půda je půda na naší škole. Nám přišla tajemná a přesně vhodná pro ten příběh. Fungovalo to stylem, že já jsem zapisovala, co děti říkaly, měnili jsme slova, upravovali jsme souvětí,“ vysvětlila vychovatelka školní družiny Martina Kolková.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Do projektu „Knihy plné dobrodružství“ se zapojilo celkem šestnáct knihoven z Moravskoslezského a Olomouckého kraje a tisíc dětí. Nakonec jich knihu dokončilo pouhých 200. Školáci z Havířova zaujali příběhem o středověku. Informace tak museli pečlivě studovat v knihovně. Děti se tak v průběhu knihy dozvěděly i to, jak fungovala ve středověku kanalizace, nebo jaké tajemství skrývá koruna Karla IV.

Havířovské děti v psaní pokračují i dnes. Tentokrát se zapojily do celorepublikové knihy, která je o tom, jak žijí děti v Česku. Knížka bude přeložená do angličtiny a pošle se dětem do Malého Himaláje.