ČD prodávají budovy, zbaví se i celého nádraží

Plzeň – České dráhy se v Plzeňském kraji začaly zbavovat nemovitostí, které už nepotřebují. Prostřednictvím firmy Clanroy, která od loňska pořádá pro dráhy dražby majetku, nabízejí k prodeji například opuštěné sklady a dílny nebo vodárny i příjezdové silnice k některým nádražím. V budoucnu se chtějí zbavit i celých nádraží včetně velké budovy rychlíkové stanice ve Zbirohu, kde však na konci dubna přestanou zastavovat vlaky. Nově budou stavět v docela nové zastávce Kařez, kolejiště dnešního nádraží navíc už dělníci v rámci optimalizace berounsko-plzeňské trati překládají. Pro nádražní budovu, která bude od nové přeložky daleko, tak už nebudou mít dráhy využití.

Za prodej zbirožské secesní nádražní budovy chtějí dráhy získat několik milionů korun. Mělo by jít o největší transakci v rámci připravovaného rozprodeje majetku, ale bude to pouze pomyslný vrchol ledovce. Podle mluvčí ČD Radky Pistoriusové bude v Plzeňském kraji k dispozici na 40 drážních nemovitostí.

„Jde o majetek, který už ČD nepotřebují k činnosti. Většina budov je podfinancovaných. Mnohde jsou objekty uzavřené, kvůli dálkové obsluze už tam nepracují pokladní ani výpravčí. Naopak v nich často zůstala technologie,“ uvedla mluvčí. Dráhy jako akciová společnost nemohou předávat majetek bezúplatně, musí vytvářet zisk. Ceny určuje znalec.

Kromě zbirožského nádraží chtějí České dráhy prodat ještě dvě bývalé nádražní budovy v Křimicích a Švihově. Nabídnou také například bývalou vodárnu v Domažlicích, rotundu depa v Horažďovicích, půjčovnu jízdních kol na klatovském nádraží, rekreační zařízení Babylon na Domažlicku nebo bytové domy v Bezdružicích, Svojšíně, Mýtě, Zbůchu, Horní Bříze či Mladoticích.

„Přednost mají dražby kvůli rychlosti a transparentnosti prodejů,“ doplnil ředitel regionální správy majetku ČD Jiří Stuna.