Do vyplavené školky se vrátily děti, pomohly peníze od dárců

Týn nad Vltavou – Do školky v Chrášťanech se dnes po čtvrt roce vrátily děti, přitom na začátku roku hrozilo její zavření. Během vánočních svátků totiž prasklo vodovodní potrubí a voda školu vytopila. Radnice v obci neměla na opravy nezbytné finance, po odvysílání reportáže v České televizi se ale zvedla vlna solidarity a peníze se nakonec podařilo vybrat.

Školku o Vánocích zatopila voda kvůli prasklému pákovému uzávěru, radnice ale na zatopené třídy přišla až po třech dnech, když zjišťovala, kam se ztrácí voda z vodojemu. Ve třídách tak zůstaly zatopené koberce, nábytek i hračky pro děti. Nápor navíc nevydržela ani kuchyňská linka a zničena byla většina elektrických spotřebičů. 

Učitelkám se pak podařilo provizorně zprovoznit alespoň jednu místnost, kde se mačkalo všech 28 dětí. Obec s dvanáctimilionovým rozpočtem ale na opravy žádné peníze neměla a hrozilo zavření školky. Po odvysílání reportáže v ČT ale začaly posílat peníze na opravu místní firmy i lidé z okolí – dnes třeba donesli dar 20 tisíc korun lidé z Dražíče. „Hlavně rodiče, což jsme byli velmi překvapeni, že se podíleli velkou částkou,“ pochvaluje si ředitelka školky Miroslava Machová. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Opravy nakonec vyšly na 300 tisíc korun, kromě nového vybavení ve třídách se děti dočkaly také nové kuchyně a koupelny. Opravená školka dokonce zvedla zájem rodičů i z okolí Chrášťan, při zápisu pro příští školní rok se naplnila celá nová třída.