Sídliště nemají plochy pro hasiče, navíc jsou ucpaná auty

Karlovy Vary – Panelová sídliště z druhé poloviny minulého století často postrádají místa vyhrazená pro hasičská auta, která by na nich mohla zastavit v případě zásahu. Stavební zákon tehdy nic podobného nevyžadoval, podle záchranářů je to ale velká chyba. Situaci jim navíc komplikují řidiči, kteří parkují na zákazech a zaplňují tak další prostory, kde by mělo být možné hasičská auta postavit. V Chebu proto začala situaci řešit policie.

Když hasiči vyrazili na kontrolní obhlídku chebských sídlišť, zjistili, že se k řadě domů nedostanou. Zvláštní plochy určené pro hasiče u paneláků nejsou a příjezdové silnice jsou často zcela zahrazeny zaparkovanými auty. Řidiči se neštítí odstavit své vozy ani přímo na místech se zákazem parkování jasně vyznačeným klikatou žlutou čárou.

Hasiči upozorňují, že takové jednání může řidiče stát i život. „My bychom sem neprojeli. Přijede žebřík, který bychom potřebovali, a my ho nepoužijeme,“ poznamenal ředitel chebských hasičů Jan Doubrava. Podle statistik hasičiů komplikují špatně zaparkovaná auta více než polovinu zásahů.

Potíže s průjezdností se ovšem nevyskytly pouze na sídlištích, ale i v historickém centru. Také v úzkých staroměstských uličkách jsou špatně zaparkovaná auta, kolem kterých hasičské vozy neprojedou. Policejní mluvčí Martina Hrušková poukázala na pravidlo, které vyžaduje, aby bylo vedle zaparkovaného auta místo nejméně tři metry, které chebští řidiči často ignorují. Zatímco by hasiči čekali na odtah, oheň by rychle ničil historické domy.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Výsledky kontrol předají hasiči úředníkům města. Ti potom zpřísní nebo jinak upraví značení v problematických lokalitách. „Budeme na jednotlivosti reagovat a budeme se snažit závady odstranit,“ slíbil tajemník městského úřadu Václav Sýkora.

Kontroly zaměřené na požární bezpečnost budou hasiči a policisté opakovat a rozšíří je i do další měst v regionu.