Děti se vrátí do školky v Dubé, zdroj azbestu se nenašel

Česká Lípa – Do mateřské školky v Dubé se po Velikonocích vrátí děti. Loni tam hygienici naměřili sedminásobně vyšší koncentraci rakovinotvorného azbestu, než jaká je povolená. Děti ze školky mezitím našly útočiště v místní základní škole. Radnice teď ale pro návrat získala souhlas hygienické stanice, při dalších kontrolách už bylo totiž vše v pořádku. Zdroj azbestu se ovšem dodnes nepodařilo zjistit, někteří rodiče proto své děti ze školky odhlašují.

„Tento týden by se už měly stěhovat zpět. Školku jsme vymalovali a připravili,“ uvedla starostka Dubé Zdeňka Šepsová. O tom, že by se děti do školky měly vrátit, rozhodli zastupitelé koncem března. Podmínkou ale byl souhlas hygienické stanice.   

Město nechalo podle doporučení hygieniků udělat měření v hlavní budově, může proto otevřít dvě oddělení a hospodářský pavilon. Zavřené zatím zůstanou dva samostatné pavilony, v nichž je knihovna a třetí oddělení. I v nich se dodatečně uskutečnila měření. Laboratoř v Hradci Králové, která je musí vyhodnotit, je ale v těchto dnech zavalena prací.  

„Čekáme na výsledky,“ uvedla starostka Dubé. Dodala, že v nyní otevřených částech školky se z rozhodnutí hygieniků během několika týdnů uskuteční další kontrolní měření, aby byla jistota, že jsou děti ve zdravém ovzduší. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Zdroj azbestu se v budově nenašel. Není vyloučeno, že se do ní vlákna dostala vzduchem, třeba z aut, která přes Dubou převážejí nebezpečný odpad na skládku. Uvolnit se mohl také při stavebních úpravách budov v blízkosti mateřinky. Pět rodin ale své děti ze školky odhlásilo a další to prý plánují. Bojí se totiž, že se bude situace opakovat: „Samozřejmě jsme očekávali, že když zdroj azbestu nalezen nebyl, tak že pátrání po něm bude intenzivnější. Bohužel jsme byli nemile překvapeni,“ stěžuje si Anna Klivanová. Starostka Dubé ovšem oponuje, že ona sama chce do školky od září umístit své dvě vnučky a určitě by to prý nedělala, kdy se domnívala, že je ve školce nějaké závadné prostředí.

Loňský případ ovšem nebyl jediný, kdy byly ve školce v Dubé naměřeny zvýšené koncentrace azbestu. Hygienici je naměřili i v roce 2008, tehdy to ale radnice rodičům neoznámila. Pro některé matky proto kauza ještě nekončí, po poradě s právníky se chtějí obrátit na soud. Mají totiž pocit, že město neřešilo nebezpečí azbestu včas.