Oprava josefovského hřbitova proběhne památkářům navzdory

Jaroměř – Rozhodnutí Ruska investovat do opravy vojenského hřbitova v Josefově, kde leží mnoho prvoválečných ruských vojáků, popudilo památkáře. Zatímco jaroměřská radnice je z plánu na rekonstrukci chátrajícího hřbitova nadšena, podle Národního památkového ústavu není možné provést na hřbitově rozsáhlé úpravy, které Rusové naplánovali. Ambasáda a radnice ovšem nechtějí stížnosti památkářů vyslyšet.

Ruské velvyslanectví už na josefovském hřbitově nechalo opravit pomník, který vytvořil jeden z ruských vojáků vězněných zde během první světové války a který někdejší ruský velvyslanec v Česku Alexej Fedotov prohlásil za symbol česko-ruských vztahů. Navázat na jeho opravu chce velvyslanectví rozsáhlou rekonstrukcí celého vojenského hřbitova. Chce dát do roviny terén, opravit chodníky, přidat žulové náhrobky.

Zatímco zastupitelé Jaroměře, jejíž místní částí Josefov je, ruský plán podpořili a radnice už na hřbitov už poslala městské služby, aby pokácely některé stromy, jasně proti se postavili památkáři. „Po takovém zásahu by vzaly za své některé typické prvky tohoto vojenského hřbitova z první světové války,“ upozornil Jiří Balský z Národního památkového ústavu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Památkáři proto navrhli, aby byl zarovnán terén pouze v části hřbitova. To ale podle radnice není reálné. „Jaroměřské zastupitelstvo rozhodlo, že oprava bude provedena podle požadavků ruského velvyslanectví,“ uvedl jaroměřský starosta Jiří Klepsa. Rusové potom své plány odmítají změnit. „Má to být obnovení těch hrobů,“ sdělil mluvčí ambasády Vladimir Fjodorov.

Ruské velvyslanectví teď čeká na vyjádření jaroměřského stavebního úřadu. Rekonstrukci za zhruba dva miliony korun by rádo dokončilo v srpnu.

Josefov – pevnost z 18. století, „sourozenec“ západněji položeného Terezína – sloužila i jako vězení. Během první světové války do ní rakouská armáda posílala své válečné zajatce zejména z ruské fronty. Mnoho z nich věznění nepřežilo a bylo pochováno na hřbitově u pevnosti.