Poslední šance pro lyžaře, většina středisek po Velikonocích končí

Praha - Lyžařská střediska na českých horách zvou návštěvníky na poslední lyžovací prodloužený víkend. Potom většina z nich ukončí zimní sezonu. Po Velikonocích se bude lyžovat už jen v Krkonoších a Jeseníkách, kde stále leží místy přes metr sněhu. Počasí sice v posledních dnech zimním radovánkám příliš nepřeje, o víkendu by se ale mělo opět ochladit a očekávají se i sněhové přeháňky. Areály navíc lákají lyžaře na jarní ceny, některé vleky pojedou až s poloviční slevou. Sezona ještě zcela neskončila ani pro běžkaře, před víkendem pro ně bude upraveno několik tratí.

V Krkonoších bude možné po Velikonocích ještě lyžovat ve Špindlerově Mlýně, Harrachově a Horních Mísečkách, kde na sjezdovkách leží od 40 do 120 centimetrů sněhu. „Lanovka z centra Harrachova na Čertovu horu bude v provozu pro lyžaře do 15. dubna,“ řekl její náčelník Milan Goč. V Horních Mísečkách sezona dokonce skončí až 1. května, pokud bude přát počasí. Do velikonočního pondělí bude v provozu Černá hora v Janských Lázních, Pec
pod Sněžkou, skiareál ve Strážném a v Rokytnici nad Jizerou. Na hřebenech Krkonoš leží až 160 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Zimní sezonu s Velikonoci ukončí i Jeseníky, jedinou výjimkou je Ovčárna, kde stále leží půldruhého metru sněhu. Ta pojede až do konce dubna. O víkendu mohou lyžaři vyrazit do Karlova, na Ramzovou nebo na Červenohorské sedlo. „Pojedeme celé svátky včetně pondělí, sezonu poté asi ukončíme. Sníh ještě bude, ale návštěvnost už asi ne,“ řekl provozovatel tamního areálu Jiří Hanák. Omezené možnosti mají na horách i běžkaři, kvalita sněhu se zhoršuje. „Upraven by měl být na víkend zhruba šestikilometrový úsek mezi Švýcárnou a Ovčárnou,“ informoval náčelník horské služby Michal Klimeš. I v Jeseníkách ještě platí druhý lavinový stupeň, sníh však podle horských záchranářů již pomalu sesedá a odtává.

V Jizerských horách se pouze do neděle otevře jediný areál Desná - Černá říčka. Šanci ale stále mají běžkaři, pro ně bude upravena Jizerská magistrála. Jarní počasí se zatím příliš nepodepsalo na stavu tras, parkuje se tu ale už za letní, tedy nižší ceny. Naposledy se bude o víkendu lyžovat i v Deštném, Červené Vodě a Říčkách v Orlických horách. „V Červené Vodě se bude lyžovat od čtvrtka do Velikonočního pondělí, kdy sezonu slavnostně ukončíme benefiční akcí pro základní školu v obci a opékáním špekáčků na sněhu,“ uvedl Radek Procházka ze Skiparku Červená Voda. V Dolní Moravě na Králickém Sněžníku pojedou vleky v sobotu od 8.30 do 13 hodin, pokud bude přát počasí, bude se lyžovat i v neděli.

S lyžařskou sezonou se o víkendu rozloučí také poslední dvě střediska na Šumavě. Zatímco na Kvildě budou vleky v sobotu a v neděli v provozu určitě a za poloviční ceny, na Zadově se rozhodnou až podle počasí. V pondělí končí také rakouský Hochficht, kde se stále lyžuje na zhruba deseti kilometrech sjezdovek. Definitivní sbohem zimě dají po víkendu i Beskydy, o Velikonocích budou ještě v provozu sjezdovky ve Ski Bílá a od čtvrtka znovu i v areálu v Mostech u Jablunkova, který ale zůstane otevřen podle zájmu návštěvníků.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)