Muž se nechával pět let hospitalizovat, i před soudem ležel na lůžku

Ostrava - Před ostravským soudem dnes stanul 55letý Antonín Stecker, který se nechával léčit v nemocnicích po celé republice, ale neplatil přitom poplatky. Údajně dluží na poplatcích víc než 200 tisíc korun a je obžalován z podvodu. I dnes Stecker, který podle znalce trpí Münchausenovým syndromem a patologicky touží po tom, aby byl v nemocnicích opečováván, ležel před soudem kvůli údajným bolestem na lůžku. Vinu odmítá. V nemocnicích prý dluží, ale maximálně pět tisíc korun. Soudkyně líčení po výslechu psychiatra odročila na 26. dubna, kdy budou předvoláni další znalci.

Muž se nechal 92x hospitalizovat

Muž podle obžaloby od konce roku 2007 do listopadu loňského roku prakticky nepřetržitě žil v nemocnicích. Když jednu opustil, někdy ve stejný den, jindy do týdne, nastoupil do další. Celkem se nechal hospitalizovat dvaadevadesátkrát, vystřídal desítky nemocnic. Lékařům nesděloval informace o vyšetřeních, která podstoupil. Mnohdy nákladné zákroky se tak zbytečně opakovaly. Občas si objednával nadstandardní služby.

„Za pobyt v nemocnicích ale neplatil regulační poplatky a popřípadě ani částky za další služby,“ uvedla dnes státní zástupkyně. Za sebou nechával jednotlivé dluhy až po 18 000 korun. Celková škoda, kterou způsobil, přesáhla podle obžaloby 211 000 korun.

Stecker dnes před soudem odmítl vypovídat. Při výslechu na policii po zatčení uvedl, že žije s manželkou italského původu v Německu a obchoduje s archivním vínem. Do Česka údajně jezdil za obchodem a vydělával 100 000 korun měsíčně. Policie tyto informace prověřovala i ve spolupráci s Interpolem. Kriminalisté zjistili, že Steckerova adresa v Kolíně nad Rýnem je vymyšlená. „Neexistuje. Vymyslel si ji. Stejně tak i celý svůj osobní život - manželku z Itálie, dceru i obchodní aktivity,“ řekla žalobkyně.

Před soudem dnes vypovídal psychiatr Petr Augustin, který zkoumal duševní stav obžalovaného. Podle znaleckého posudku Stecker trpí Münchausenovým syndromem. „Je to porucha osobnosti. Dá se léčbou ovlivnit, není ale vyléčitelná,“ řekl s tím, že na druhou stranu si obžalovaný uvědomoval, co dělá, a jeho rozpoznávací schopnosti byly syndromem sníženy jen nepatrně.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Münchausenův syndrom je psychické onemocnění, při kterém si pacient vymýšlí různé nemoci, předstírá symptomy a nechává se neustále vyšetřovat a hospitalizovat. Motivací není získání různých výhod jako u simulantů, ale je zde patologická touha po onemocnění a získání statusu pacienta. Potvrdil to i znalec v případě Steckera. „V nemocnicích nepobýval proto, že by z toho chtěl mít profit. Toužil ale po lékařském ošetření,“ řekl Augustin. Podle něj obžalovaný netrpí hypochondrií. „Určité problémy u něj diagnostikovány byly. Léčil si vysoký tlak i problémy se zády,“ řekl.