Hřensko plní sliby - soutěsky jsou přístupné

Hřensko – V Hřensku dnes začala nová turistická sezona. Návštěvníci se budou moci znovu svézt i na lodičkách v Edmundově a Divoké soutěsce. Ještě před pár týdny přitom nebylo jisté, zda se výletníci vůbec k přístavištím dostanou. Opakované povodně poničily přístupové cesty i most, obec ale nakonec splnila, co slíbila. Tedy, že na velikonoce pramičky na řeku Kamenici vyjedou. A překvapili i turisti, už první den byly lodičky plné.

Velká voda zaskočila převozníky ještě těsně před začátkem sezony. Dno Kamenice vymetla tak, že všechna bidla byla najednou krátká. Dnes už ale zase vyjeli. Odměnou pro všechny, kteří dokázali obnovit přístup do přístavišť v šibeničním termínu, dnes byly fronty u pokladen. „Opravdu jsem takový začátek sezony nečekala,“ prohlásila pokladní areálu Miroslava Kotková.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Lodičky zkrátka turisty do soutěsek táhnou bez ohledu na počasí. „Divoká soutěska byla zavřená, tak jsme se rozhodli, že to vyzkoušíme. Chtěli jsme atrakci hlavně pro děti,“ potvrzují výletníci.

Obec, pro kterou jsou turisté hlavním zdrojem příjmů, je ale se začátkem sezony spokojená jen částečně. Návštěvníků by mohlo být daleko víc, kdyby příjezd z německé strany hranic do Hřenska neblokovaly zátarasy. „Už tři roky tam leží kámen, o který se jedna státní organizace soudí s druhou,“ zlobí se člen zastupitelstva obce Luděk Paroha (nez.) a podnikatelka Kateřina Horáková doplnila: „Samozřejmě, že to je mezinárodní ostuda.“

Soud už rozhodl, že o spadlé kameny by se měl starat majitel silnice, která pod skalami vede. Ten se ale odvolal. Na místě, kde byl asfalt, tak rostou dál nálety a tráva.