Rychle a chytře - v Brně se běžel Amazing Race

Brno - Variace americké soutěže The Amazing Race doputovala také do Brna. V sobotu dopoledne se v parku v Lužánkách sešlo deset dvojic, které se pustily do klání rychlých nohou, dobré strategie a hlavně bystrosti. Ti nejrychlejší zvládnou patnáct stanovišť projít ještě před setměním.

Žádné telefony, ani vlastní dopravní prostředky nebo taxík. Při závodu se účastníci brněnské verze Amazing Race musí spolehnout jen na vlastní vědomosti a městskou hromadnou dopravu. „Dopředu neznáme trasu ani úkoly, ale já jsem si tak pro sebe tipnul, že bychom mohli třeba překonávat nějaký vodní tok nebo něco podobného,“ odhadoval ještě před startem soutěžící David Franc.

„Můžeme prozradit, že jeden z úkolů se týká jídla. Soutěžící budou muset sníst něco hodně nechutného,“ popsal pořadatel Tomáš Ptáčník. Brněnská verze Amazing Race není zdaleka tak exotická a náročná jako její americká verze, v níž závodníci projedou kromě Spojených států také Indii, Brazílii nebo Rusko, přesto se podle tvůrců účastníci také zapotí. Na trase dlouhé padesát kilometrů musí projít patnáct stanovišť s nejrůznějšími úkoly.

Závod zavedl soutěžící také na brněnskou dominantu, hrad Špilberk. Úkol zněl jasně - co nejrychleji se u tamní kašny vyfotit s deseti neznámými lidmi. I tady se hrálo doslova o každou vteřinu.

The Amazing Race

The Amazing Race je americká reality-show, při níž ve dvacetidenním závodě soutěží jedenáct či dvanáct dvojic. Během závodu soutěžící cestují po celém světě, tradičně se ale začíná a končí v USA. Úkoly, které musí splnit, jsou adrenalinové a často spojené s netradičními zvyky a pokrmy dané země. Řada úkolů je náročná a nebezpečná. V Americe bylo natočeno už dvacet sérií, pořad ale převzaly i televizní společnosti v dalších zemích.