Na hory se vrátila zima, do terénu vyrazily sypače

Liberec - Na sever Čech se v noci vrátila zima. Ve vyšších polohách Libereckého kraje napadlo do dnešního rána kolem deseti centimetrů nového sněhu. Motoristé proto museli během dne počítat s problémy. Sněhová pokrývka se znovu objevila také v Jeseníkách a na Šumavě. Náledí a kluzké silnice mohou překvapit hlavně během dnešní noci a zítra ráno. Silničáři proto doporučují, aby řidiči, kteří už vyměnili zimní pneumatiky za letní, do horských částí země nevyjížděli.

Silnice pokryl rozježděný nebo ujetý sníh. Teploty se stále pohybují pod nulou a vozovky místy mohou klouzat. V nižších polohách napadlo kolem dvou centimetrů sněhu. Například v Bedřichově v Jizerských horách jej ale přibylo sedm až deset centimetrů.

Silničáři proto řidičům radí, aby byli trpěliví, jezdili opatrně a pomalu. „Dopoledne se má začít pomalu oteplovat. Věříme, že to dáme dohromady a silnice budou sjízdné bez omezení,“ uvedl hlavní dispečer společnosti Silnice LK Pavel Pospíšil.

V nejvyšších částech Krkonoš v noci na dnešek napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Na hřebenech, kde nyní leží kolem 155 centimetrů sněhu, dnes ráno mrzlo a viditelnost kvůli mlze dosahovala zhruba 300 metrů. V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Hlavní lyžařské areály dnes zůstávají v provozu.

Řidiči sypačů měli pohotovost, s auty proto vyráželi z domova. Všechna vozidla dnes ale silničáři nasadit nemohou. „Máme omezený počet sypačů, protože některá auta už jsme přestavěli na letní údržbu,“ vysvětlil Pospíšil.

Řidičům v kraji hrozí ledovka

Kromě sněhu může řidiče v Libereckém kraji potrápit ledovka. Problémy na silnicích byly už v ranních hodinách. Osobní auto bouralo v Harrachově. Kvůli ledovce se auta například nemohla rozjet do kopce mezi Libercem a Mníškem. Dnes v noci by teploty měly klesnout pod nulu, okolo minus šesti stupňů, takže namrznuto bude až do zítra.

Ledové ráno nemusí vydržet choulostivě květiny, jako třeba pelargónie, fuchsie, surfinie či bidens. Kdo už byl netrplělivý a vysadil takto brzo, měl by raději na tuto noc květináče z parapetů uklidit, radí zahradnice Jana Holotíková.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Během Velikonočního pondělí by se mělo počasí umoudřit a teploty by měly opět stoupnout. Převážně na horách by ale zhoršená sjízdnost měla přetrvat. „Řidiči musí být nadále opatrní, hlavně ti, kteří již přezuli na letní pneumatiky,“ poznamenal Milan Funk z Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Sníh také na Prachaticku a na severu Olomouckého kraje

Řidiči si musí dávat pozor rovněž na v jižních Čechách, zejména v horských oblastech prachatického okresu. „Na Šumavě by mělo dnes napadnout pár centimetrů sněhu,“ uvedla Miloslava Starostová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Teploty se tam pohybovali pod nulou. Silničáři museli dopoledne komunikace na Prachaticku sypat. Prý jsou všechna místa sjízdná, ale řidiči si musejí dát pozor, protože někde na vozovkách leží slabá vrstva sněhu. „Vozovky namrzají v okolí Vimperka,“ varoval Funk.

Na Železnorudsku připadly 2 až 3 centimetry sněhu. Konec lyžování včetně toho běžkového to však neovlivnilo. „Dá se říct, že v současné době to není dobré ani na kolo, pouze na ty pěší výlety,“ podotkl záchranář šumavské horské služby Pavel Aubrecht.

Čerstvý sníh na Šumavě
Zdroj: ČT24

Kvůli sněhovým přeháňkám museli znovu do terénu sypače na severu Olomouckého kraje. Vozovky silničáři ošetřovali na Šumpersku a Jesenicku, kde místy napadlo až pět centimetrů. „Na cesty jsme vyrazili v 04:30. Sníh se držel od 400 metrů nadmořské výšky. Na vrcholcích nyní zůstává na cestách kaše po chemickém ošetření, dole jsou již silnice mokré,“ konstatoval dispečer jesenické správy silnic. Sníh pokryl i cesty ve vyšších polohách Šumperska a přeháňky se objevily na Olomoucku a Přerovsku.