Hasiči v Olešnici budou mít novou základnu

Olešnice - Ani deset let po bleskové povodni, která se prohnala Olešnicí na Blanensku, nezapomínají místní na obětavou práci místních hasičů. Těm vděčí za záchranu alespoň části jejich majetku – a někteří i za své životy. Poděkování jim má být nově opravená hasičárna. Práce na ní tento týden začaly. Hotová by měla být do 15. července – na výročí povodní.

Velká voda přišla před 10 lety do Olešnice nečekaně a zničila desítky lidských životů. Dvě ženy se utopily, dalším lidem vzala povodeň jejich majetek i klidný život. „Přišla tak velká vlna, že to tady na křižovatce vytrhalo asfalt a garáže se zaplavily vodou, stačili jsme na poslední chvíli otevřít vrata a vyjet s vozidly ven,“ vzpomíná starosta Sboru dobrovolných hasičů v Olešnici Ladislav Kantor.

Rekonstrukce hasičské zbrojnice, která tento týden začala, je poděkováním hasičům za jejich obětavou práci. Nové šatny, zázemí, přístavek, okna, výjezdové stanoviště. To vše by mělo být hotové do 15. července, kdy si Olešnice připomene přesně 10 let od povodní. Dotace, která přišla právě včas, umožní místním hasičům lepší podmínky pro výjezd – s přáním, aby se podobná situace už nikdy neopakovala.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)