Moravskoslezský kraj se na redukci lůžek s pojišťovnami nedohodl

Ostrava - Moravskoslezský kraj se stále nedohodl se zdravotními pojišťovnami na rozsahu redukce nemocničních lůžek v krajských zdravotnických zařízeních. Návrh tří zdravotních pojišťoven na zrušení 453 lůžek v krajských nemocnicích kraj odmítá a chce připravit pro pojišťovny vlastní návrh restrukturalizace. Po dnešním jednání s pojišťovnami to oznámil hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Vlastním návrhem kraje by se měla v příštím týdnu zabývat krajská rada a posléze ho kraj předloží pojišťovnám, s nimiž chce jednání uzavřít do konce dubna.

Podle zdravotních pojišťoven jsou nemocniční postele bez pacientů nepotřebné. V krajských zařízeních moravskoslezského regionu proto navrhují úbytek o 460 lůžek. „Ten návrh vycházel z novějších rozborů, ale také z nových doporučení odborných společností a z nové analýzy komplexní péče, kterou zpracovalo Národní referenční centrum,“ vysvětlil ředitel ostravské VZP Michal Vojáček.

V Moravskoslezském kraji bylo k 1. březnu v nemocnicích celkem 5 628 lůžek - v krajských nemocnicích je to 2 433 lůžek a v ostatních nemocnicích 3 195 lůžek. V mimokrajských zdravotnických zařízeních má být podle návrhu pojišťoven zrušeno 79 lůžek. Pojišťovny tvrdí, že v současnosti nechtějí zavřít žádnou z nemocnic, pouze v nich snížit počet lůžek či maximálně zrušit málo využívaná oddělení.

Telefonát Evy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Nesouhlasíme s tím, že se ta redukce dotýká především našich zdravotnických zařízení, kdy redukce lůžek u nás je téměř 19 procent a v těch ostatních (zdravotnických zařízeních) cirka dvě procenta. Redukce je namířena proti našim zdravotnickým zařízením a s tím kategoricky nesouhlasíme,“ uvedl Palas. Pojišťovny však připomínají, že nekrajské nemocnice již v minulosti své kapacity zásadně seškrtaly.

Zrušení ortopedie v Orlové kraj povolit nechce

Sociálně demokratický hejtman poznamenal, že v některých oblastech je kraj schopen se s pojišťovnami dohodnout, jinde však návrh pojišťoven kategoricky odmítá. Příkladem je prý rušení ortopedie v nemocnici v Orlové, naopak dohodnout se chce na redukci lůžek v Krnově a v Opavě. „Zde by plicní z Opavy přešlo do Krnova a operativa urologických nemocí by šla do Opavy,“ upřesnil Palas. Množství lůžek, na jejichž rušení by kraj byl ochoten přistoupit, však hejtman neřekl. „V tuto chvíli nechci říkat, jaké množství lůžek je pro nás přijatelné, my samozřejmě chceme zachovat co nejširší péči pro naše občany,“ uvedl již dříve.

Palas také upozornil na to, že návrhy pojišťoven na redukci lůžek by v některých případech neumožnily splnit požadavky ministerstva zdravotnictví na akreditované pracoviště, které může samo vzdělávat specialisty v daném oboru. Akreditované pracoviště je totiž vázáno určitým počtem lůžek a při plánované redukci by u některých pracovišť mohl tento počet klesnout pod požadovaný limit. Týká se to například oddělení plastické chirurgie v krajské nemocnici v Třinci-Sosně nebo očního v Městské nemocnici Ostrava.