Sportovní areál v Hradci firma postavila o desítky milionů levněji

Hradec Králové - Velmi vysoké snížení ceny oproti zadání projektanta za stavbu sportovního centra mládeže v Hradci Králové provázely pochybnosti. Cena se zdála až podezřele nízká. Zakázku na stavbu stadionu vypsala radnice za 144 milionů korun. Vítěz (firma STAKO) ji získal za cenu necelých 90 milionů. Konečná cena se však oproti očekávání navýšila pouze o dva a půl milionu. Centrum dnes v Hradci Králové otevřeli.

V září 2010 získala zakázku na stavbu sportovního centra firma STAKO. Projektant cenu spočítal na 144 milionů korun. Vítěz nabídl cenu necelých 90 milionů, tedy o třetinu nižší. Odborníci pochybovali o tom, zda se stadion dá za tak málo peněz postavit. „Pokud to snížení je o třicet procent, tak si myslím, že to je skutečně postavené za náklady,“ řekl tehdy Martin Bílek, expert na stavebnictví.

Konečná cena areálu je nakonec 92 a půl milionu korun, o dva a půl milionu víc, než vítěz tendru slíbil. Ale o 36 procent méně, než spočítal projektant. „Cena, za kterou se podařilo celý sportovní areál postavit, se zdá až neuvěřitelně nízká,“ uvedla Magdaléna Vlčková, mluvčí Magistrátu Hradec Králové. „Samozřejmě zisk nebyl nijak markantní, ale nejsme ztrátoví,“ uvedl Petr Kulda, jednatel společnosti STAKO.

Ani magistrát nízké ceně nevěřil a zkontroloval, zda je na stadionu materiál, který projektant předepsal, a zda ho dodavatel v tichosti nenahradil levnějším. „Je tam opravdu to, co se očekávalo,“ dodala Vlčková. V Hradci byli donedávna zvyklí, že firmy cenu po dokončení navýšily. Třeba křižovatka Stoletá nestála 23, ale 28 milionů. Podle primátora Hradce Králové Zdeňka Finka šly firmy s cenami dolů a dnes se zdá, že se dříve stavělo dráž.

Areál bude sloužit dětem a mládeži. V internátu na stadionu budou mít dokonce desítky žáků místních škol možnost bydlet.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)