Krajský úřad práce má novou budovu, vypomohou agentury

Karlovy Vary – Krajský úřad práce v Karlových Varech se přestěhoval do nové moderní budovy. Ta nahradila nedůstojné podmínky na městských pobočkách. Úředníků je na nápor nezaměstnaných v Karlovarském kraji stále nedostatek, vypomoct by tedy měly i personální agentury.

Nová stavba, která se plánovala už od roku 2000, oproti starému objektu nabídne velké prostory, moderní odbavovací systém a kratší čekací doby. Klientům proto ani nevadí, že budou muset dojíždět na okraj města. Budova nahradí tři pobočky úřadu ve městě, důvodem byl prudký nárůst nezaměstnanosti. „Dnes máme celkem v kraji 18,5 tisíce nezaměstnaných. Myslím si, že klienti si zaslouží důstojné prostředí,“ konstatoval ředitel úřadu Martin Řezníček.

Podle nejnovějších údajů míra nezaměstnanosti v Karlovarském kraji překročila hranici deseti procent, což je více než čítá celorepublikový průměr. Na druhou stranu ale situace není tak kritická jako v sousedním Ústeckém kraji. Zde je nezaměstnaných evidováno o další 4 procenta více. „Momentálně se snižuje míra nezaměstnanosti z důvodu sezonních profesí, tedy zejména u číšníků, servírek, kuchařů a ve stavebnictví,“ vysvětlila Veronika Rohošková z karlovarské pobočky ÚP.

Údaje o březnové nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24

Nezaměstnaným budou pomáhat také personální agentury

Novinkou pro uchazeče o práci je i to, že se nemusí spoléhat pouze na nabídky z úřadů práce. Podle zákona totiž nyní některé klienty mohou převzít i soukromé personální agentury. Ty si za každého člověka od státu inkasují 5 tisíc korun. Za to ale musí splnit tvrdé podmínky, například dlouhodobě nezaměstnaným najít práci.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních prací tvrdí, že chce tímto krokem rozšířit nabídku pro nezaměstnané. Úředníci z toho přesto příliš nadšení nejsou – v novém roce to jsou oni, kdo lidem vyplácí dávky hmotné nouze, příspěvku na péči a ostatní. První měsíce roku 2012 vyvolal přesun kompetencí kvůli nefunkčnímu počítačovému systému obrovské komplikace a zpoždění výplat dávek.