Dřevomorce „zachutnalo“ muzeum v Trutnově

Trutnov - Dřevomorka likviduje Trutnovské muzeum v Podkrkonoší, které je kvůli tomu uzavřené. Trámy jsou více než sto padesát let staré a budovy muzea jsou natolik napadené, že vyžadují okamžitou celkovou rekonstrukci. V Trutnově bojují s dřevokaznými houbami i jinde. A náklady jdou do desítek milionů.

V muzeu se musí rozebrat regály, uklidit exponáty a potom může boj s houbami začít. Trutnovskou pokladnu tentokrát likvidace dřevomorky vyjde skoro na deset milionů korun. „Na půdě jsou některé nosné trámy v krovu napadeny dřevomorkou,“ potvrzuje ředitel muzea Vlastimil Válek.  

Trámy napadené dřevomorkou vypadají na pohled zdravé. Uvnitř se ale rozpadají na prach. V posledních měsících už proto do patra muzea směli návštěvníci jen po malých skupinkách. „Tento postup nám byl doporučen statikem. Při větším zatížení by mohly trámy z krovu vypadnout,“ přiznává Vlastimil Málek. 

Zdraví škodlivé jsou ale už i pouhé výtrusy hub. Mohou vyvolávat alergie, poškodit játra, ledviny nebo imunitní systém. „Dřevomorka domácí je jednou z našich nejnebezpečnějších hub,“ upozorňuje Věra Samková z mykologické poradny v Hradci Králové. 

I během rekonstrukce je nutné počínat si opatrně. Spóry dřevokazných hub se totiž přenášejí i vzduchem. Mohly by ohrozit domy v okolí. Jak drahé a náročné je odstranění dřevomorky, o tom se Trutnovští přesvědčili nedávno, když nečekaně zkomplikovala rekonstrukci základní školy. „Dřevomorka způsobila zdvojnásobení původně plánovaných nákladů, které činily jednadvacet milionů korun. Realizace následných sanačních opatření si vyžádala dalších devatenáct milionů korun,“ vypočítává tisková mluvčí trutnovské radnice Veronika Svobodová. 

Dřevokazné houby ale nejsou zdaleka zhoubou jenom starých budov. Rozežraly například i úplně nové trámy na krkonošském Aichelburgu. Stačilo na to necelých deset let.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)