Pražské slony čeká stěhování, nový domov je hotov

Praha – Největší stavba středoevropských zoologických zahrad vznikla v Praze. Dokončen je nový pavilon slonů. Sloni se budou do nového domova stěhovat během dvou týdnů. Další část pavilonu určená hrochům by měla být hotova na podzim. Pro návštěvníky to ale bude znamenat, že jim sloni a poté i hroši do značné míry sejdou z očí. Nový pavilon totiž zatím nebude přístupný, naučná stezka ke slonům a hrochům má být hotova až v příštím roce.

Nový pavilon vznikal dva roky, oproti stávajícímu objektu stojí takřka na druhém konci zoologické zahrady – v sousedství ulice Nad Hrachovkou. Sloni a hroši tak už nebudou žít těsně nad hladinou Vltavy, jejíž vzestup před deseti lety byl právě pro tato zvířata velice tragický – nepřežil jeden sloní samec a jedna hroší samice. „V tu chvíli bylo každému jasné, že už nemůžeme mít pavilon v dolní části zoologické zahrady, která může být v budoucnu opět ohrožena povodní. Proto jsme začali hledat místo nahoře, daleko od vody,“ uvedl kurátor savců pražské zoo Pavel Brandl.

Nebývalý komfort pro rodinný život

Život v novém prostředí bude pro velké savce nebývale pohodlný. Sloni budou mít celou svoji část pavilonu sami pro sebe. „Sloni tady budou žít v takzvaném chráněném kontaktu, chovatelé nebudou vstupovat přímo mezi ně,“ upozornil kurátor Brandl. Čerstvě dokončený sloninec je vybaven například pryžovými podlahami, které budou příjemné zejména starým slonům nebo těm s velkými kly, bazénem a pískovištěm pro hraní. „Takových drobných vychytávek bychom tady našli ještě mnoho,“ podotkl Pavel Brandl. 

Pražští chovatelé doufají, že příjemné zázemí, které slonům poskytnou, jim umožní napodobit úspěch ostravských ošetřovatelů, kteří si nedávno připomněli první výročí od vůbec prvního porodu živého slůněte v Česku – které však po čtvrt roce uhynulo – a zítra oslaví první narozeniny dalšího slůněte, kterému se dobře daří.

Nejdřív sloni, potom hroši a antilopy, lidé až nakonec

Kdy bude nový pavilon komu k dispozici, je známo, pro návštěvníky zoologické zahrady to ale není zcela dobrá zpráva. Během dvou týdnů se přestěhují sloni, na podzim je budou následovat hroši. K těmto velkým savcům by se ještě do třetí části nového komplexu měly dostat antilopy. Lidé se za nimi ale dostanou až v příštím roce. K pavilonu povede lávka navazující na stávající přemostění ulice Pod Hrachovkou. Tzv. naučná stezka nabídne výhled na venkovní výhledy, v zimním období bude možné nahlédnout z terasy i do nitra sloního bydla.