Češi nutili ženy z Hondurasu k prostituci

Ostrava - Krajský soud v Ostravě řeší případ obchodování s lidmi. Pětičlenná skupina podle obžaloby vylákala do Česka dvě ženy z Hondurasu, kterým slíbila lukrativní práci v restauracích v Německu a tuzemsku. V Česku je pak nutila provozovat prostituci. Gang složený ze tří mužů a dvou žen fungoval jako organizovaná skupina, každý měl své úkoly. Obžalovaní ale vinu odmítají.

Vše údajně řídil a organizoval Tomáš Janošec. Muž, který několik let žil v Hondurasu, je jako jediný z obžalovaných ve vazbě. Ve Střední Americe se v minulosti dokonce zapojil do obchodu s narkotiky. Byl za to i odsouzen. Podle státní zástupkyně to byl právě Janošec, kdo ženy ve věku 32 a 37 let nalákal do Evropy.

„Slíbil jim práci v restauracích v Česku a Německu. Vyřídil jim doklady potřebné pro cestu a zaplatil letenky,“ řekla žalobkyně Jarmila Alizeyová. Ženy pak v dubnu a červnu 2010 přicestovaly do Evropy. Po přistání si je vyzvedl Janošec či jeho údajní komplicové Ivo Fojtík a Ivan Paleček. Postupně je dopravili do několika veřejných domů.

„Oznámili jim, že budou muset provozovat prostituci, aby vydělali na náklady spojené s jejich cestou do Evropy. Popřípadě i na letenku zpět do vlasti,“ řekla žalobkyně. Ženy pak postupně pracovaly v několika nevěstincích v Česku, především na Ostravsku. Obě skončily v podniku v Ostravě - Nové Vsi, který provozovala další obviněná Renáta Najzarová společně se servírkou Alenou Májíčkovou. I ta dnes usedla na lavici obžalovaných.

  • Ivan Paleček autor: Ožana Jaroslav, zdroj: ČTK
  • Renáta Najzarová autor: Ožana Jaroslav, zdroj: ČTK

Obě ženy z Hondurasu přišly o své doklady. Z peněz, které za sex s nimi zaplatili klienti, dostávali jen část či vůbec nic. Obě obžalované ženy je nakonec kvůli neshodám okradly a na odlehlém místě vyhodily z auta. Cizinky pak vše nahlásily policii. Teď už jsou obě zpět ve vlasti.

Kromě obchodování s lidmi má obžaloba i další body. Fojtík se například zpovídá z nelegálního držení střelné zbraně, Najzarová i z prodeje či rozdávání pervitinu a společně s Májíčkovou ji obžaloba viní i z kuplířství. Organizovaly údajně prostituci pro 15 dívek. Jedné z nich ještě nebylo 18 let.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)