Stavbu domova pro mentálně postižené brzdí stížnost souseda

Liblín - V zámeckém areálu hned za budovou domova sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku má vyrůst moderní objekt pro mentálně postižené klienty. Památkáři už dali k jeho stavbě souhlas. Kvůli jedné stížnosti se teď ale stavba zbrzdí. Projektem se bude zabývat inspekce památkové péče na ministerstvu kultury.

Projekt nového dvoupodlažního pavilonu se několikrát předělával tak, aby vyhovoval památkářům. „Z našeho pohledu by bylo ideální nic nebo třeba jen přízemní objekt. Do něj by se ale nevešlo to, co domov potřebuje,“ konstatuje Pavel Domanický z Národního památkového ústavu. Do nových prostor se mají přestěhovat především klienti, kteří bydlí v nevyhovujících podmínkách v tzv. finských domcích v parku. „Domky jsou z roku 1960 a jsou minimálně nedůstojné pro pobyt našich klientů,“ říká ředitel liblínského domova sociálních služeb Petr Kounovský. A do nového půjde i část klientů ze zámku. Stávající pokoje s pěti a šesti lůžky nevyhovují normám. V přízemí pavilonu pak vzniknou terapeutické dílny.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Plánovaná stavba je ale trnem v oku majiteli sousedního domu. A jeho kamarád Pavel Šapovalov podal stížnost až na ministerstvo kultury. Protestuje proti postupu plzeňských památkářů a o stanovisko požádal nezávislé odborníky. „Všichni tři mi dali písemná stanoviska, že ta stavba tam nepatří,“ tvrdí Šapovalov. Podle Domanického stavba ráz areálu určitě naruší, ale v tomto případě se jedná o kompromis. „Památkový ústav tu není od toho, aby dělal kompromisy,“ uzavřel Šapovalov.

Stavbu nového pavilonu přitom podpořilo i zastupitelstvo Liblína. Pokud by se nepostavil, klienti by se museli rozmístit do jiných zařízení a místní by přišli o práci. Nový pavilon má stát zhruba 50 milionů. Veškeré náklady uhradí zřizovatel, tedy Plzeňský kraj.