Na třeboňském zámku jsou k vidění tulipány a amarylis

Třeboň - Interiéry zámku v Třeboni se proměnily v rozkvetlé plochy tulipánů a dalších květin. Až do neděle tu je k vidění výstava Amarylis a holandský tulipán, která se následně přesune na Kratochvíli na Prachaticku a potom do Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku.

Lidé mohou květiny obdivovat v interiérech zámku, především v konírně, na prohlídkové trase B a v zámecké galerii,„ uvedl kastelán třeboňského zámku Pavel Hofman. Některé druhy tulipánů si návštěvníci mohou prohlížet i na nádvořích. “Květinové dekorace s výrazným zastoupením tulipánů jsou doplněny exponáty s motivem tulipánu, a to i na keramice, v literatuře, obrazech a podobně," dodal Hofman. Celkem je vystaveno 150 amarylisů a 1 500 tulipánů.

Aranžmá v Třeboni připravil florista Slávek Rabušic ve spolupráci s pracovníky zámků v Českém Krumlově a v Hluboké nad Vltavou a kláštera Zlatá Koruna.

Další zajímavostí, kterou třeboňský zámek nabízí, je výstava fotoobrazů Veroniky Skálové. „Jde o snímky pořízené na floristických výstavách,“ uvedl Hofman.

  • Výstava na třeboňském zámku autor: Veronika Skálová, zdroj: www.zamek-trebon.eu
  • Výstava na třeboňském zámku autor: Veronika Skálová, zdroj: www.zamek-trebon.eu

Na výstavu je možné zajít i po 15. dubnu, i když exponáty už nebudou tak pestré a zajímavé. „Květiny, které uvadnou, postupně vyřadíme a nebudeme místo nich dávat nové,“ uvedl kastelán. Například amarylis ale prý uvadnou až po měsíci.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)