Policisté, kteří si prý vymysleli přestupky, dostali výpověď

České Budějovice - Čtyři příslušníci jihočeského krajského ředitelství policie, které Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, byli dnes okamžitě propuštěni. Policisté pracovali na územním odboru v Českých Budějovicích a údajně připsali jednomu řidiči dva vymyšlené přestupky. Informoval o tom jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

„Obvinění inspekce je dostačujícím argumentem pro takový postih,“ uvedl Matzner. Všichni čtyři muži u policie nepracovali tak dlouho, aby měli nárok na čerpání výsluhy. Pokud by však dosáhli potřebného počtu odpracovaných let, o výhody by propuštěním přišli, uvedl Matzner.

Podle policejní inspekce muži pravděpodobně řešili osobní spor jednoho policisty s motoristou. „Vykázali poškozenému do registru řidičů dva fiktivní dopravní přestupky, jízdu na červenou a nepřipoutání se, což mělo vést až k odebrání řidičského průkazu,“ uvedla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová. „Možným důvodem mohly být osobní neshody mezi jedním z policistů a poškozeným,“ dodala.