Vysokov má Náchodu vrátit pět milionů

Vysokov – Malou obec Vysokov na Náchodsku děsí 12 let starý pětimilionový dluh. Místní o něm nevěděli a teď ho nemají z čeho zaplatit. Tehdejší radnice dostala peníze od sousedního Náchoda výměnou za to, že nebude bránit stavbě obchvatu. Ten ale zatím zůstává jen na papíře a Vysokov tak musí podle smlouvy peníze vrátit.

Starostka Vysokova Renáta Fiedlerová říká, že smluvní podmínka byla ze strany její obce splněna – zastupitelstvo nadále dává souhlasné stanovisko se stavbou obchvatu. „Je mi to líto, ale peníze budu muset právně vymáhat. Pokud bych tak neučinil, byl bych trestně stíhán za špatné nakládání se svěřeným majetkem,“ uvedl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD).

Problém je v tom, že si nikdo za celých 12 let nevšiml, že Náchod Vysokovu peníze jen půjčil a prominout dluh může pouze v případě, že se obchvat postaví. Jenže náchodské peníze už Vysokov utratil, postavil za ně kanalizaci a novou trafostanici. Celou dobu je bral jako dar. Renáta Fiedlerová informovala, že roční rozpočet Vysokova je pět milionů korun, na vrácení půjčky prý tedy v žádném případě nemá.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Splatnost dluhu uplynula koncem roku 2011. Nikdo nepočítal s tím, že do té doby obchvat nebude. Podle Renáty Fiedlerové jsou zde tři možnosti – prodloužení doby splatnosti, vrácení peněz nebo soudní spor. Slibovaný obchvat Náchoda je zatím v nedohlednu. Někteří dokonce tvrdí, že řešením nemusí být ani prodloužení půjčky o dalších dvanáct let.