Pojišťovny chtějí zrušit ortopedii v Orlové, pomohou tak konkurentovi

Orlová – Zrušení ortopedie v nemocnici v Orlové se obávají lékaři i krajští radní. S návrhem oddělení zrušit přišly zdravotní pojištovny. Po zániku ortopedického oddělení by se podle představ pojišťoven měli pacienti rozdělit mezi zbývající zdravotnická zařízení v kraji. Vedení orlovské nemocnice však upozornilo, že zrušení ortopedie v krajské nemocnici se velice hodí privátní nemocnici v nedaleké Karviné.

Operaci kolenního nebo kyčelního kloubu si orlovští ortopedi, kteří spadají pod nemocnici Karviná, loni zopakovali 395krát. Proč by měli na konci letošního roku skončit, zatím nevědí. Obávají se však, že příčinou mohou být pouze obchodní zájmy. „Důvody můžou být racionální, ale můžou to být i zájmy jiných subjektů, které by chtěly ovládnout tu sféru lukrativní ortopedie,“ naznačuje primář ortopedie Nemocnice Orlová Tomáš Knybel.

Lidé z Karvinska, kteří potřebují pomoc ortopeda, si dnes mohou vybrat mezi nemocnicí v Orlové a Karvinskou hornickou nemocnicí. Taková konkurence by s uzavřením oddělení v krajském zařízení skončila. „Situace jednoznačně nahrává soukromým zdravotnickým zařízením v regionu, nejblíže je to Karvinská hornická nemocnice,“ myslí si ředitel Nemocnice Karviná a Orlová Petr Kovařík.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Představitelé soukromé nemocnice odmítají, že by měli s plánovaným zrušením konkurence něco společného a tvrdí, že jim to příliš nepomůže. „Na posledním jednání zaznívalo od pojištoven, že bude objem operací rozdělen mezi zařízení v celém kraji, to není jenom o Karvinské hornické nemocnici,“ upozorňuje ředitel Karvinské hornické nemocnice Ivan Stejskal.

Zdravotní pojišťovny před další schůzkou o snižování počtu lůžek nic konkrétního říct nechtějí. Moravskoslezští radní se zeštíhlení některých oddělení v nemocnicích nebrání, s některými návrhy ale striktně nesouhlasí. „Nesouhlasíme například právě s rušením ortopedie v Orlové,“ potvrzuje hejtman Jaroslav Palas.

V celém Moravskoslezském kraji je momentálně devět nemocnic s ortopedickým oddělením. Lidé na nový kloub čekají v průměru rok až dva a půl roku.