Liberecká teplárna musí vyplatit zisk, na modernizaci mnoho nezbude

Liberec – Dividendy v celkové hodnotě 30 milionů korun vyplatila svým akcionářům Teplárna Liberec, téměř třetina částky obohatila městskou pokladnu. Podle kritiků ale peníze měly zůstat firmě, aby je mohla investovat do modernizace rozvodů. Tím by se mohla snížit cena tepla, která je v Liberci jedna z nejvyšších.

Za gigajoule tepla platí lidé v Liberci 752 korun. Měsíční zálohy tak v průměrném bytě přesáhnou dva tisíce korun. Ve skutečnosti ale platí za mnohem větší dodávky. Podle odhadů se v zastaralém rozvodovém systému ztratí až třetina tepla, ačkoli představitelé teplárny odmítají, že by to zohledňovali v konečné ceně. „Kdo jiný by zaplatil třicetiprocentní nebo i větší ztráty než konečný odběratel?“ poukázal však Alexander Kendik, kterému patří několik nemovitostí v Liberci.

Modernizace přenosové sítě by tak mohla vést k výraznému snížení cen tepla v Liberci. Teplárenské společnosti však peníze na velké rekonstrukce nezbyly. Klíčové bylo rozhodnutí liberecké radnice, která dala přednost výplatě dividend mezi akcionáře před investováním peněz, které teplárna loni vydělala. Podle přehlasované části zastupitelů však takové rozhodnutí není rozumné. „Je potřeba každá koruna do investic, a proto říkám, že tento krok byl přinejmenším unáhlený,“ podotkl městský radní a předseda Stavebního bytového družstva Sever Petr Černý. Další zastupitelé však byli přesvědčeni, že je peněz stále dost. „Většinový vlastník MVV nás na valné hromadě utvrdil v tom, že je dostatečná rezerva na jejich rozvojové investice,“ vysvětloval náměstek primátorky Lukáš Martin.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Nakonec teplárně zůstalo asi 100 milionů korun na opravu potrubí v městské části Františkov, výplata dividend snížila částku pro další investice o dalších 30 milionů.

Docela opačně se rozhodl z obdobné situace vyklouznout nedaleký Jablonec nad Nisou. Také tam je teplo drahé, radnice ale hlasovala proti vyplacení zisku. Důvodem je právě snaha co nejvíc zmodernizovat staré rozvody a v budoucnu snížit tepelné ztráty. „V okamžiku, kdy máme v Jablonci úplně nejdražší teplo v České republice, tak s tím musíme něco dělat,“ zdůvodnil primátor Petr Beitl.