Bunkry v Míšově sloužily ruské jaderné munici

Praha - Už je to více než 20 let, co vojenskou základnu v Míšově v Brdech opustila ruská armáda. Vojenský areál je ale i teď nepřetržitě přísně střežený a o tom, co v utajených bunkrech opravdu bylo, ví jen velmi omezený okruh lidí. České televizi se podařilo natáčet přímo na místě. Přestože to dodnes nikdo oficiálně nepotvrdil, sloužily speciální klimatizované bunkry jako sklad jaderné munice.

Co přesně ukrýval areál s trojím systémem ochrany, vědělo jen několik vyvolených. Zázemí pro sovětskou armádu se v Míšově začalo stavět v roce 1966, oficiálně jako základna protivzdušné obrany. Krycí název – Javor.

Uplatnění našly bunkry před čtyřmi roky, kdy tu byly přechodně uloženy ostatky vojáků německého Wehrmachtu. Areál zamýšleli jako technickou základnu využít také Američané, když na kótě 718 u Míšova plánovali postavit proslulý radar.

Ruská armáda byla v Míšově až do roku 1990, od té doby je objekt prázdný a chátrá. „Jediné, co vím, je zájem o bunkry ze strany Nadace železná opona. Ale to je opravdu to jediné,“ říká vedoucí provozního střediska Vojenského újezdu Brdy v Jincích Jan Vyskočil.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)