Stovky dobrovolníků snímají z beder Sázavy tuny tíživého odpadu

Jihlava - Na Vysočině se tento týden mimo jiné čistí břehy Sázavy. Přihlásilo se 550 dobrovolníků, část pojede na lodích. Odpadky posbírají na 50 kilometrů dlouhém úseku řeky mezi Havlíčkovým Brodem a Budčicemi. „Přes týden čistí školy, v sobotu přijdou dobrovolníci,“ řekla Martina Hupková, manažerka projektu Čistá řeka Sázava na Vysočině.

Tato akce se v kraji koná potřetí. Ukazuje se, že lidé jsou nepořádní pořád. Poprvé se z říčních břehů odstraňoval odpad nahromaděný za několik desetiletí, odpadky však přibývají každý rok. Loni lidé kolem Sázavy sebrali přes čtyři tuny odpadků.

Dobrovolníci uklízejí řeku z lodí nebo při chůzi po břehu a do připravených pytlů sbírají vše, co do řeky a okolí nepatří. Mezi „poklady“ bývají především plastové obaly, pet lahve, folie, torza lodí, kol, kočárků, zahradního nábytku a dalších „odpadků“. Charakter projektu je nekomerční, aktivita se zakládá na dobré vůli a snaze všech zúčastněných.

Projekt Čistá řeka Sázava dirigují tří organizační subjekty napříč dvěma kraji. V loňském roce brigádníci sesbírali z řeky Sázavy a jejího okolí mezi Střechovem a Pikovicemi 32,52 tuny odpadků. Řeku a její břehy uklízelo v průměru kolem 300 dobrovolníků denně. Akce se účastnila také patronka projektu zpěvačka Aneta Langerová.