Včelařství v Česku je na vzestupu

Opatovice nad Labem – Zatímco ještě v devadesátých letech se včelaři báli toho, že postupně vymřou, v poslední době se jim začíná dařit. Jejich obor je v Česku na vzestupu, přibývá mladých začátečníků. Potvrzují to krajské i celorepublikové statistiky. Jedním z nich je i Martin Bystrý z Opatovic nad Labem, který si první včely pořídil před třemi lety.

„Včely mi dávají med, radost ze života a berou mně i trochu času, který bych jinak strávil třeba v hospodě,“ chválí si včelaření Martin Bystrý. V Česku od roku 2010 přibylo zhruba 3 300 včelařů. Podobný trend je i v západní Evropě, kde chovají včely třeba i na balkonech.

Evžen Báchor z Českého svazu včelařů Pardubice říká, že největší nárůst včelařů mají na svědomí ti, kteří chtějí žít více v souladu s přírodou. Že je v Česku včelařství na vzestupu, vypozorovali i ve specializovaných prodejnách. Lidé se více zajímají a více nakupují. Prodejce včelařských potřeb Tomáš Jurgovič informoval, že kdo chce začít včelařit, měl by si pro začátek připravit zhruba 15 tisíc korun na základní vybavení.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Odborníci varují před používáním starých úlů a dalšího zařízení. Staré věci totiž mohou být zdrojem nebezpečných nákaz – a zdánlivě levný nákup použitých úlů se nakonec může pěkně prodražit. Některé kraje začínajícím včelařům poskytují dotace.