Masáž za domácí bůček nebo vejce

Ostrava - Nedostatek zákazníků dovedl majitelku masážního salonu z Nýdku na Třinecku k netradičnímu kroku. Rozhodla se směňovat své služby nejen za peníze, ale i za domácí produkty. Nabídka takzvaného bártrového obchodu jako za starých časů lidi oslovila a zákazníci se jen hrnou. Hodinová masáž zad a šíje tak vyjde na dvacet vajec, půl kila uzeniny a láhev pálenky.

Eliška Jarnotová chce své služby dopřát i těm, kteří mají vlivem vládních reforem hlouběji do kapsy. „Lidi opravdu nemají peníze, tak jsem jim chtěla vyjít vstříc a taky trochu sama sobě, protože já upřednostňuji domácí výrobky hlavně a je docela problém je sehnat,“ vysvětluje.

Inzerát paní Jarnotové se v místním zpravodaji objevil teprve před týdnem. Už teď ale přijímá jednu objednávku za druhou. Přijímá pstruhy, domácí potraviny, ale i šikovné ruce řemeslníka. Za masáž už má slíbenou novou kuchyňskou linku. „Já ani nemám přehled, co kolik stojí. Je to o tom, jestli já jsem ochotná hodinu masírovat někoho za tu věc, co mi nabízí bez ohledu na to, jakou má cenu,“ říká masérka.

„Ta forma úhrady závisí čistě na dohodě mezi dodavatelem a příjemcem služby,“ nevidí v tom problém mluvčí MěÚ Třinec Šárka Szlaurová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Směnný obchod znali už v pravěku. V moderních dobách se objevuje hlavně v období hospodářské recese. „V menších obcích, v prostředí, kde se ti lidé znají, ta směna samozřejmě možná je, byla a bude,“ potvrdil historik Petr Juřák.

„Peníze zatím k životu potřebujeme, ale chtěla bych lidem ukázat, že na nich nemusí tak lpět,“ dodává Eliška Jarnotová. Sama plánuje v budoucnu vlastní hospodářství. Za masérské služby tak časem přijme i čtyřnohé dary.