Jsou bez proudu - kvůli cizímu dluhu

Hradec Králové - Jeden dlužník může způsobit problémy dalším, kteří platí. To je případ z Hradce Králové. Správce domu dluží za elektřinu a dodavatel ČEZ ho odpojil. Jenže bez elektřiny jsou najednou také antény drážní firmy, další dům, který patří Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), a restaurace. Ti všichni energii přes dlužníka odebírají.

Kabely jsou rozvedené tak, že je několik odběratelů závislých na firmě Zdeňka Bělohlávka jako na prostředníkovi. Ta ale energetikům dluží přes 400 tisíc korun. „Nereagoval ani na splátkový kalendář, který mu byl nabídnut, proto byl odpojen pro neplacení elektřiny,“ potvrdila mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Podle Zdeňka Bělohlávka je dluh neoprávněný. „ČEZ může tvrdit, co chce. Já zase tvrdím, že ČEZ vystavuje faktury, které se nezakládají na pravdě,“ řekl.

Kvůli cizímu dluhu ale trpí ti, kteří panu Bělohlávkovi zaplatili. Již patnáctý den mají náklady a starosti navíc. Bez elektřiny je i dům, který spoluvlastní VZP, byty v něm, antény firmy Českých drah na střeše a podnikatelé v nájmu. „Týden jsem měl zavřeno, bylo to pro mě téměř likvidační. Lidi se mi rozutekli,“ postěžoval si Jiří Mrázek, který v dotčeném domě provozuje restauraci. Kanceláře v domech bez proudu teď navíc začali opouštět nájemníci.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)