Komplikace pro fanoušky mířící na Euro - oprava mostů na Novojičínsku

Nový Jičín - Řidiči směřující po mezinárodní silnici ze střední Moravy do Frýdku-Místku a Polska se musí až do konce června obrnit trpělivostí. Stavební firma opravuje na desetikilometrovém úseku silnice I/48 na Novojičínsku najednou šest mostů. Řidičům se řada omezení za sebou nelíbí. Opravy budou navíc znamenat i další komplikace při cestě fotbalových fanoušků na Euro do Polska. Ředitelství silnic a dálnic ale argumentuje tím, že jiným způsobem mosty opravovat nemůže.

Frekventovaná silnice na Novojičínsku připomíná trenažér brždění a rozjíždění. Před prvním mostem musí řidiči zpomalit na padesát, pak se mohou rozjet na devadesát, za pár okamžiků je ale čeká další brždění. Za všechno může oprava šesti mostů. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že je výměna takzvaných dilatačních uzávěrů na mostech nutná. Řidičům ale vadí, že se opravuje najednou na šesti místech vzdálených i jen stovky metrů od sebe.

Navíc se prý dělníci na stavbě zrovna nepřetrhnou. „Je to takové nepříjemné, když jedete, všude jsou samé zpomalovače a vidíte, že se pracuje právě jenom na jednom místě,“ řekl ČT jeden z oslovených řidičů.

Ředitelství: Opravovat po částech mosty nelze

Ředitelství silnic a dálnic nicméně takovou kritiku odmítá. „Pracuje se současně na všech mostech, na každém mostu však ve stejný okamžik neprobíhají stejné práce. Například pokud se pokládá beton, tak v době, kdy zasychá, nejsou dělníci na mostě,“ vysvětlila mluvčí ředitelství Nina Ledvinová.

U každého z šesti opravovaných míst je provoz sveden do jednoho pruhu. Jakmile dělníci dilatační uzávěry vymění, přejdou na pruh druhý. Částečné uzavírky se tak protáhnou až do počátku léta. „Z důvodu dodržení technologického postupu práce není možné urychlovat. Opravy všech mostních objektů jsou součástí jedné zadané veřejné zakázky, nelze tudíž opravy dělat po částech,“ dodala Ledvinová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Silnice je vytížená už teď, s polským Eurem zátěž vzroste

Mezinárodní silnice mezi Bělotínem a Českým Těšínem je přitom jednou z tras, kterými budou v červnu jezdit fotbaloví fanoušci z jihu Evropy na šampionát do Polska. Dálnici od českých hranic totiž polské úřady nedokončí včas. Už teď je přitom silnice velmi silně vytížená. Podle posledního sčítání dopravy projede tímto úsekem téměř dvakrát tolik aut než po dálnici z Lipníku do Ostravy. Policie jej navíc řadí mezi jeden z nejrizikovějších v kraji.