Na jižní Moravě se daří obecním knihovnám

Brno – Vedení Jihomoravského kraje ocenilo dvanáct obecních knihoven za to, že oživují život v menších obcích. Knihovny se modernizují, řada z nich má bezbariérový přístup pro vozíčkáře i maminky s kočárky. Díky tomu například v Říčanech na Brněnsku získali od nového roku přes třicet nových čtenářů.

„Knihovna se přestěhovala do přízemí obecního úřadu, což ocenili starší lidé i maminky. Nemusí v jedné ruce vynášet po schodech miminko a knížku vybírat druhou rukou. Od nového roku nám díky tomu přibylo 31 nových čtenářů. Z toho mám velkou radost a doufám, že další budou přibývat,“ uvedla knihovnice Jaroslava Cetkovská z Říčan na Brněnsku.

Velký zájem mají děti i dospělí o dva počítače s připojením k internetu, knihovna ale láká také na řadu nových knih. „Od obce dostáváme dotaci padesát tisíc ročně na nákup knih. Řekne se, že je to hodně peněz, ale knihy jsou dnes drahé. Ročně nakoupíme tak tři stovky knih z různých žánrů tak, aby byli všichni čtenáři spokojení,“ uvedla Cetkovská. Knihovna spolupracuje také s místní základní a mateřskou školou. „Pořádáme pro děti besedy a také společná čtení,“ dodala knihovnice. 

I ve Veselici vsadili na doplňkové akce, děti i dospělé lákají na výtvarné dílny a besedy. „Z necelých tří stovek obyvatel chodí do knihovny téměř osmdesát čtenářů. Je těžké zejména ty mladší lákat jen na knížky, takže proto pořádáme různé další akce, snažíme se být pro obec komunitním centrem,“ uvedla knihovnice Olga Hájková. Knihovna vloni dokonce získala celorepublikové ocenění Knihovna roku 2011. 

Reportáž Zuzany Neuvirthové (zdroj: ČT24)

Knihovny se čím dál více zapojují do života obcí, říká ředitel MZK Gec

„Knihovníci jsou oceňováni za práci s dětmi v místních mateřských a základních školách. Tím se také zapojí do života obce, vytváří v ní komunitu,“ zhodnotil význam obecních knihoven ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Gec.

„Pokud si chce knihovna udržet čtenáře, tak se musí výrazně projevovat, nabízet to, co má, také na webu. Knihovny se posouvají tímto směrem – ty, které to neudělají, těm hrozí zánik,“ uzavřel. Ocenění pro nejlepší knihovnická zařízení je má v tomto úsilí podpořit. Cenu uděloval Jihomoravský kraj letos podruhé.