Nové vozíky pro postižené

Hradec Králové - Občanské sdružení handicapovaných lidí Život bez bariér z Nové Paky na Jičínsku se pustilo do netradičního projektu. Protože na trhu nenašlo invalidní vozík, který by zcela vyhovoval potřebám jeho klientů, zahájili vývoj a výrobu vlastního. Už je na světě první kus a sdružení ho testuje v ostrém městském provozu.

Josef Fučík ujel s novým vozíkem jen pár metrů a hned se mu zalíbil. Proti tomu starému má spoustu výhod. „Tady moje cesta končí, protože dál se s tím starým vozíkem nedostanu. Musím hledat náhradní trasu,“ ukazuje názorně omezení starého modelu Josef Fučík z občanského sdružení Život bez bariér.   

Na stejném místě pan Fučík vyzkoušel i nový vozík, který sestrojilo občanské sdružení. „Spuštěním koleček si vyrovnám vozík do roviny a můžu normálně projet,“ předvádí možnosti nového vozíku Josef Fučík.  

A jiný příklad. Běžný stůl s počítačem a běžný invalidní vozík. Nohy se nedostanou pod stůl. Stačí si ale přesednout a výsledek vypadá úplně jinak. „S novým vozíkem krásně vjedu pod stůl, protože má výšku klasické židle,“ pochvaluje si pan Fučík.

Spouštění koleček, změna výšky až o patnáct centimetrů. Vypadá to jednoduše, ale jsou za tím stovky hodin vývoje a práce. „Tady jsou motory, hydraulika. Vozík se zvedá nahoru, dolů, na jednu stranu, na druhou stranu,“ ukazuje spoluautor nového vozíku František Vojtek. „V naší půjčovně máme spoustu vozíčků, ale pod stůl nezajede žádný,“ přiznává koordinátora půjčovny kompenzačních pomůcek Ilona Hylmarová.  

Výrobní postup je každému zájemci k dispozici na internetových stránkách Života bez bariér. Sdružení je připraveno spolupracovat s kýmkoli, kdo projeví zájem. Výrobu většího množství si totiž samo dovolit nemůže. Vozík by se mohl prodávat zhruba za podobnou cenu jako klasický, tedy za sto padesát tisíc korun.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)