Padesátý babybox je technický unikát

České Budějovice – Česká republika má už padesátý babybox, Občanské sdružení pro odložené děti ho nainstalovalo v Českých Budějovicích. Z krajských měst už chyběla schránka právě pouze v Budějovicích, tato představuje nejmodernější zařízení v zemi - takzvaný babybox nové generace. Zprovozněna bude příští týden.

Zařízení celé z nerezu je vybaveno dvoukřídlými dvířky, která se otevírají po zmáčknutí tlačítka. Po vložení novorozeněte se sepne váhový senzor, který schránku opět automaticky uzavře. Fotobuňka zajišťuje, že si dítě nemůže do dvířek skřípnout končetiny. Kromě vytápění disponuje babybox klimatizací, náhradními elektrickými zdroji a mnohonásobně jištěnou signalizací do místnosti a mobilních telefonů ošetřujícího personálu.

Na babyboxech se také od nynějška začnou objevovat samolepky s kontakty na sociální pracovníky, domluvili se na tom zástupci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se zakladatelem vyhřívaných schránek Ludvíkem Hessem. Informace se na schránkách objeví především proto, aby ženy věděly, že odložení dítěte představuje pouze krajní řešení a že si mohou vybrat.

Samolepky upozorňují matky, že před odložením dítěte můžou ještě žádat o pomoc pracovníka oddělení sociální péče a ochrany dětí, a to 24 hodin denně. „Existují i jiné možnosti odložení dítěte - adopce, utajené porody, v tomto babyboxy nejsou ideálním řešením. Na druhou stranu ubyly děti, které byly odloženy třeba na chodbě nemocnice,“ uvedl primář dětského oddělení kolínské nemocnice René Hrdlička.

Reportáž Veroniky Kabátové a Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)