Trvalé bydliště: pardubická radnice. Lidé zneužívají systém

Pardubice – Každý pracovní den si jeden člověk přihlásí své trvalé bydliště na pardubickém magistrátu. Zatím je zde nahlášeno asi 2 200 obyvatel. Tento systém měl přitom původně pomáhat pouze těm, kdo jsou v nouzi, lidé ho ale zneužívají stále častěji. Podle Českého statistického úřadu je nyní na radnicích k trvalému pobytu přihlášeno celkem 100 tisíc lidí.

Z více než devadesáti tisíc obyvatel Pardubic jich podle úředních záznamů 2 224 bydlí v jednom domě, na adrese Perštýnské náměstí 1. Sídlí zde totiž pardubický magistrát a podle tamních úředníků zájem o tuto adresu roste – mezi lety 2009 a 2011 téměř o třetinu. Stejný problém řeší i nedaleká Chrudim. V roce 2009 zde bylo přihlášeno 346 obyvatel, za dva roky jejich počet stoupl o téměř dvě stovky.

Pardubická radnice už dokonce lidem s trvalým pobytem přestala odebírat poštu. Desetitisíce dopisů už totiž úředníci neměli kde archivovat. „Přebíráme výzvy, že si lze zásilku vyzvednout, samotnou zásilku už nikoliv,“ uvedl vedoucí magistrátního odboru vnitřních věcí Petr Kramář.

Počet trvalých pobytů na radnicích roste
Zdroj: ČT24

Podle právníka Jana Černého za nárůst v posledních letech může zvyšující se počet vyhlášených exekucí. „Máme zkušenosti s nájemníky, kteří nám neplatí a jsou přihlášeni na obecních úřadech. Například je nemůžeme dva roky kontaktovat a vypořádat s nimi jejich záležitosti,“ potvrzuje například pronajímatel kancelářských prostor Luďek Jiráň.

Aby někdo mohl trvalé bydliště přihlásit na radnici, stačí mu splnit jednoduché zákonné podmínky, systém se tak dá snadno zneužít. Na radnici se proto nehlásí pouze lidé bez domova či v ekonomických problémech, ale také zcela zajištění obyvatelé města. „Víme o minimálně jednom pardubickém advokátovi, který má trvalý pobyt na Perštýnském náměstí,“ poznamenal Kramář.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)