Muzeu o přítelkyni J.W. Goetheho hrozí zánik

Třebívlice (Litoměřicko) – Před třinácti lety obdivovatelé německého básníka J.W. Goetheho zřídili v bývalé prádelně zámku v Třebívlicích muzeum o jeho mladé přítelkyni, baronce Ulrice von Levetzow. Nyní historická budova nutně potřebuje celkovou rekonstrukci. Malá obec by za ni ale měla vydat celou třetinu ze svého 7,5 milionového ročního rozpočtu.

Baronka Ulrika von Levetzow, přítelkyně slavného německého básníka J.W.Goetheho, má v Česku dvě muzea. Jedno je zřízeno v Mostě, druhé, mnohem menší už třináct let funguje ve 25 kilometrů vzdálených Třebívlicích na Litoměřicku.

„Máme tady obálku od poslední vůle, noční košile, živůtky, čepce, její ruční práce, kresby,“ vypočítává chlouby minimuzea Venuše Pazderová. Třebívlické exponáty jsou podle ní mnohem cennější, jsou to totiž barončiny osobní věci, které v minulosti rozdala lidem, zato městu Most pozůstalost po své příbuzné dědicové šlechtičny.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

O příběhu Ulriky von Levetzow a Třebívlickém muzeu také natáčela Toulavá kamera. Podívejte se.

Nyní, když do bývalé zámecké prádelny v Třebívlicích zatéká, nabízí se jednoduché řešení. Všechny zdejší exponáty by se totiž vešly do prázdných skříní a šuplíků Ulričiny expozice v Mostě. Tamní muzejníci ale potíží malé obce využit nechtějí. Výlet od Ulriky k Ulrice, z Mostu do Třebívlic, považují za zajímavý. „My návštěvníkům doporučujeme Třebívlice a my doufáme, že Třebívličtí zase doporučují naši expozici,“ tvrdí kurátorka mostecké výstavy Alena Kvapilová.

Budeme klidně opravovat tašku po tašce

Třebívlice se svého minimuzea v žádném případě vzdát nechtějí, a to i přesto, že sehnat miliony korun na rekonstrukci nebude vůbec snadné. „Budeme hledat různé dotační tituly, určitě nezavřeme,“ slibuje starosta obce Josef Seifert a dodává: když nebude na velkou opravu, půjde to tašku po tašce.