Havlíčkův Brod má český unikát - přenosné dopravní hřiště

Havlíčkův Brod – Jako první v Česku si mohly děti v Havlíčkově Brodě vyzkoušet přenosné dopravní hřiště. Na první pohled se novinka podobá linoleu, je ale vyrobená z plastu a vydrží nesrovnatelně víc. Navíc se dá rychle složit a převézt, kam je potřeba. Plochu za jeden milion korun zaplatil kraj Vysočina.

Na plochu rozlehlou více než kilometr se vejde na 20 dopravních značek a děti si zde při hodinách dopravní výchovy mohou například vyzkoušet jízdu na kole jako v běžném provozu.

Pokud by chtěl Havlíčkův Brod postavit nové asfaltové dopravní hřiště, musel by z kasy vytáhnout až 10 milionů korun. Takto pryžové hřiště vyšlo na desetinu. „Tato plocha určitě vyřeší finanční problémy, navíc je tady další plus, může se používat za špatného počasí unitř,“ myslí si koordinátorka Besipu pro kraj Vysočina Miroslava Vojtová.

Jediná v republice a vydrží přes dvacet let 

„Je to speciální podlahovina pro sportovní povrchy – lehká, pružná a odolná mechanickému namáhání,“ popsal vlastnosti přenosného povrchu Martin Sedlák z havlíčkobrodské tělovýchovné jednoty Orel. „Dáváme záruku 5 let, ale životnost tohoto hřiště je 20 let a víc,“ dodává k tomu František Holas, který celé hřiště vymyslel a postaral se také o jeho výrobu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V Česku jde o unikát, podle ministerstva dopravy podobný projekt nikde jinde neexistuje. Proto se ještě tento týden přijedou na novinku podívat i potenciální investoři - zástupci měst, kde dopravní hřiště dosluhují nebo úplně chybí.