Nic si z nehody nepamatuji, brání se obviněný řidič

Hradec Králové - Jaroslav Novák, který je podezřelý, že při dopravní nehodě v Hradci Králové vloni v listopadu zabil dva malé chlapce, dnes u soudního přelíčení prohlásil, že si nic nepamatuje. Jednačtyřicetiletý muž se již dříve bránil, že dostal epileptický záchvat. Podle znalců, kteří dnes před hradeckým okresním soudem vypovídali, se však o žádný záchvat nejednalo.

Novák vyprávěl, že chtěl z baru vyzvednout a odvézt svého známého. „Zařadil jsem zpátečku a pak si opravdu nic nepamatuji,“ řekl soudu s tím, že pokud by neměl epileptický záchvat, určitě by se na přechod pro chodce předem podíval.

Novák před soudem připustil, že mu již dříve lékař s ohledem na jeho záchvaty řekl, že není způsobilý k řízení osobního automobilu. Novák však řidičský průkaz neodevzdal. „Mně se to v životě v autě nestalo,“ poznamenal dnes u soudu.

Jaroslav Novák
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK

Soudní znalec Jiří Hovorka potvrdil, že obžalovaný muž dlouhodobě trpí epilepsií, ale nedodržuje její léčbu. Epileptický záchvat se podle jeho názoru na nehodě nepodílel. „Při podrobném znaleckém vyšetření a zhodnocení všech předešlých období onemocnění se epileptický záchvat neprokázal,“ prohlásil Hovorka. Podle dalších znalců je Novák emočně nestabilní. Navíc noc před nehodou pil alkohol a málo spal, přitom měl kvůli epilepsii dodržovat životosprávu.

Odpoledne před spravedlností stanul také Vlastimil Vlasák, který byl ve vozidle na místě spolujezdce. „Když jsem nasedl do auta, podíval se na mě, vykulil oči a křečovitě se držel volantu. Myslel jsem si, že má záchvat,“ řekl Vlasák, podle něhož se poté auto několikrát otočilo dokola. „Chtěl jsem s tím něco udělat, ale bohužel se mi to nepodařilo,“ řekl Vlasák.

Pozůstalí požadují odškodnění 1,7 milionu korun

Sražení chlapci zemřeli v hradecké nemocnici. Muži za usmrcení z nedbalosti hrozí v případě prokázání viny až desetileté vězení. Pozůstalí rodiče a prarodiče požadují u hradeckého soudu celkem 1,7 milionu korun. „Rodina, která měla dvě malé děti, se z minuty na minutu stala bezdětnou, takže nějaké odškodnění je na místě,“ uvedl zmocněnec poškozených Zdeněk Ondráček.

Dějiště tragické nehody
Zdroj: ČT24

Před soudem dopoledne vypovídali také znalci z oboru dopravy, kteří uvedli, že automobil neměl v době nehody technickou závadu. „Způsob jízdy i chování řidiče bylo nezodpovědné, po celou dobu musel jednat vědomě,“ potvrdil jeden ze znalců.

Podle informací z místa nehody muž při couvání prudce narazil do dvou chlapců ve věku tři a šest let a dvou dospělých, kteří na přechodu pro chodce přecházeli přes ulici. Řidič následně obě ležící děti ještě přejel a poté narazil s automobilem do zdi domu.

Následky tragické dopravní nehody
Zdroj: ČT24

Soudce David Schmuck hlavní líčení kvůli předvolání dvojice svědků odročil na 22. května. Obžalovaný se také do té doby písemně vyjádří k výpovědi svědka Vlasáka.