Ústecký kraj shání pastevce a bojuje s nízkými dotacemi

Ústí nad Labem - Správci vzácných přírodních území se snaží sehnat pastevce, kteří by jim pomohli zachránit některé druhy zvířat a rostlin. Takových lidí je ale podle odborníků v České republice málo. Nabízené dotace jsou navíc krátkodobé a podle farmářů velmi nízké.

Jan Hála ovládá stádo jen pomocí píšťalky a ovčáckých psů. I tak dokáže zvířata během pár minut přesunout tam, kde jsou zrovna potřeba. „Když se podíváte na ten kopec, tam by se žádná sekačka nedostala,“ vysvětluje Hála. Stáda umí víc než sekačka na trávu, většina oblastí je tu na pastevectví přímo závislá.

Velký kopec i s okolními loukami dokáže čtyřsethlavé stádo obhospodařovat celou sezonu. Na maso se ale pak příliš nehodí, zvířata jsou totiž štíhlejší. Hlavním příjmem jsou tak pro farmáře dotace a ty bývají jen krátkodobé. „Prostě málokdo je ochotný podstupovat to riziko, že bude někde přes zimu držet 500 ovcí a nebude vědět, zda příští rok je bude mít kde napást,“ vysvětluje farmář Hála.

Ústecký kraj teď vyhlásil soutěž na spásání desítek hektarů luk. Místo plánovaných čtyř  sehnal jednoho pastevce. Dotace pro podobně početné stádo je zhruba 10 tisíc denně. Podle farmářů je to ale na hranici únosnosti.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)