Liberecký kraj vymýšlí, jak využít letiště v Ralsku

Liberec – Hejtmanství Libereckého kraje hledá nové využití pro letiště Hradčany v Ralsku, a vypsalo proto veřejnou soutěž. Podle místních by mělo sloužit cestovnímu ruchu, hejtmanství navíc vyžaduje i vytvoření dvou set nových pracovních míst.

Jedná se už o druhý pokus najít pro ralské letiště novou funkci; v soutěži z roku 2009 hejtmanství vybralo projekt sluneční elektrárny, vzhledem k boomu solárního byznysu z něj ale nakonec sešlo. Ve druhé soutěži proto umístění solárních panelů na letištní plochu vylučuje. Nově ale předem zamítl také projekt letiště s plným provozem, skládky odpadků nebo velkých zábavních parků typu Disneyland. Uzavírka návrhů je 31. květen, rozhodnout chce kraj do konce srpna.

Prioritní bude očištění celého území, které podle ralské radnice vyjde desítky milionů. Sehnat skutečného investora tak může být nakonec těžší než vyhodnotit soutěž. „Jsem optimista, že to bude hezké, zajímavé, ale jsem trochu pesimista, jestli se to dá z finančních důvodů realizovat,“ konstatoval starosta Ralska Miroslav Králík.

Středočeský kraj už svou část Ralska turistům vyhradil, pod Bezdězem plánuje in-line dráhy, cyklostezky i rozhlednu. „Turistické centrum nabídne ubytování, restaurace, půjčovnu a servis bruslí a kol, lanové centrum, dokonce i kemp,“ informovala mluvčí Středočeského kraje Markéta Vítková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)