Padělané zboží končí v drtičce

Práchovice (Chrudimsko) – Miliony zabavených padělků značkového zboží začala pod dohledem celníků likvidovat soukromá firma v Práchovicích na Chrudimsku. Zničit desítky tun textilu, bot a ponožek bude trvat dva měsíce. Ročně skončí na prodejních pultech v České republice tisíce tun padělaného zboží, převážně z Číny, Vietnamu a Turecka. Na takzvané 'fejky' doplácejí nejvíce prodejci originálního značkového zboží.

V drtičce skončilo prvních 6 tisíc párů sportovních bot, následovat potom budou miliony kusů padělaného oblečení. „Celkový objem zboží, které musíme zlikvidovat, je téměř 4 miliony kusů textilního zboží a téměř 300 tisíc párů obuvi, ponožek nebo rukavic,“ uvedla mluvčí Celního ředitelství Hradec Králové Jitka Fajstavrová a manažer Obchodního oddělení společnosti Ecorec Michal Plodík doplnil: „Zabavené zboží se u nás likviduje na velikost dvou až tří centimetrů a je potom použito jako alternativní palivo pro cementárnu.“ Celníci likvidují zboží, které zabavili v posledních dvou letech. Padělků je tolik, že likvidace bude trvat až do června. „Celková hodnota likvidovaného zboží je téměř 31 milionů korun,“ dodala Jitka Fajstavrová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na padělky doplácejí nejvíce prodejci originálního značkového zboží. Rozeznat originál od padělku je podle obchodníků s oblečením někdy velmi složité. „Já jako obchodník, který drží zboží každý den v ruce, to podle materiálu a podobně poznám na první ohmat. Je mi však jasné, že laik se v tom může těžko orientovat,“ potvrdil prodejce značkového sportovního zboží Tadeáš Jeřábek.

Některé zabavené padělky však v pecích nekončí. Jen od ledna letošního roku předali východočeští celníci humanitárním organizacím téměř 19 tisíc kusů oblečení.