Hrady a zámky mají svátek

Praha - Prohlédnout si jinak nepřístupné historické památky nebo využít zvýhodněné vstupy na hrady a zámky mohou dnes a o víkendu zájemci o historii. Na hradech a zámcích tak oslaví Mezinárodní den památek a historických sídel, který připadá právě na dnešek. Mezinárodní den památek a historických sídel se slaví od roku 1984, jeho vznik iniciovalo o rok dříve UNESCO, Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu.

„Návštěvníci mohou procházet prostorami, které se běžně neotvírají, hradním a zámeckým zázemím nebo si užít prohlídku některého ze zámeckých okruhů zdarma,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňka Kalová. V rámci oslav se budou konat i odborné konference, výstavy a další kulturní akce. 

Speciální prohlídku zámku Od sklepa po půdu chystají například v jihomoravském zámku Lysice. Jindy nepřístupné prostory, půdu a domek někdejšího nočního hlídače ukážou zájemcům na zámku Lemberk v Libereckém kraji. Tajemství gotické věže se třemi hvězdami možná poodhalí mimořádná prohlídka v klášteru Sázava. Komentovanou prohlídku nových zámeckých prostor připravili také na zámku Raduň v Moravskoslezském kraji. Na jihomoravském hradu Pernštejně bude zase dnes otevřena nová expozice Hrad Pernštejn a jeho majitelé v průběhu staletí. Prodlouženou návštěvní dobu slibují na hradu Házmburk v Ústeckém kraji. Vstup zdarma bude dnes i o víkendu například v Mníšku pod Brdy nebo na zámku Hradec nad Moravicí. 

Všechny akce uspořádané k Mezinárodnímu dni památek najdete na stránkách Národního památkového ústavu.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod