Angličan čmáral po zdi a napadl policistku, dostal podmínku

Brno - Patnáctiměsíční podmínku s odkladem na tři roky si dnes od brněnského městského soudu odnesl učitel angličtiny Albert Thomas Vickery. Třiašedesátiletý Brit při loňských protestech proti omezování činnosti brněnské opery pomaloval fasádu magistrátu, za což již dříve dostal pokutu 7 000 korun. Poté, co ho policie přistihla při činu a zadržela, napadl v cele jednu z policistek. Vickery ale tvrdí, že policisté naopak napadli jeho.

Podle soudkyně byla Vickeryho vina za napadení policistky jednoznačně prokázána. Dokonce i svědkyně, která dnes svědčila v jeho prospěch, uvedla, že se jí k napadení přiznal prostřednictvím e-mailu. Policisté, kteří ho měli údajně zmlátit, podle soudu nepochybili, jejich jednání totiž nelze prokázat. Bezpečnostní kamery neuchovávají záznamy, jen přenáší dění v celách dozorci. Podle policie ale není v jeho silách sledovat všechny cely zároveň a nic z toho, na co si Angličan stěžuje, neviděl.

Pedagog se loni zapojil do protestů veřejnosti proti uvažovanému omezování provozu opery Národního dovadla v Brně. Demonstrace se mu zdály příliš klidné, proto opakovaně napsal černým fixem na budovu magistrátu hesla Save the Ballet! Save the Opera! Get Angry!, tedy Zachraňte balet! Zachraňte operu! Naštvěte se!, aby vyburcoval veřejnost k akci. Policisté jej při pátém z těchto nočních útoků dopadli a převezli do cely. Tam se s ním dostali do potyčky. Vickery prý jednoho označil za fašistické prase, hajloval a nakonec si obnažil přirození.

Dnešní rozsudek je souhrnný. Brit dostal 15 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky jak za čmárání na zeď, tak i za následný velmi dramatický konflikt s policií po svém zatčení. Návrhu státního zástupce na vyhoštění cizince, který v Česku žije 13 let, soud nevyhověl. Proti verdiktu se Vickery může odvolat k brněnskému krajskému soudu. Sám se dnes k hlavnímu líčení nedostavil, přišla ho však podpořit dvacítka jeho bývalých studentů z brněnského gymnázia.