Soud snížil muži trest za vraždu manželky

Olomouc - Za plánovanou vraždu manželky stráví sedmačtyřicetiletý Ladislav Dresler z Novojičínska ve vězení 15,5 roku. Původní osmnáctiletý trest, který mu uložil ostravský krajský soud, mu dnes snížil Vrchní soud v Olomouci. Podle rozsudku muž ženu zákeřně zavraždil, poté založil požár a pokusil se o sebevraždu. Zachránila jej jeho dcera. Důvodem byl údajný nový poměr jeho ženy.

„Odvolací soud má za to, že ukládání trestu při horní hranici trestní sazby je v tomto případě nepřiměřené. Odpovídají trest je zde při polovině trestní sazby,“ uvedl soudce Petr Andrés. Podotkl, že šlo o ojedinělý exces v jinak řádném životě obžalovaného. „Na druhou stranu nelze přehlédnout, že útok byl veden zezadu, razantně a evidentně s likvidačním účinkem,“ doplnil soudce. Dodal, že vraždu spáchal po předchozím uvážení.

Tragédie v rodině se odehrála loni na konci května. Poté, co si Dresler prý ověřil, že má jeho žena nový vztah, rozhodl se situaci rázně vyřešit. Osobním autem nejprve zablokoval vjezdová vrata do dvora jejich domu, aby nešla otevřít. V noci opakovaně kontroloval, zda je jeho manželka v ložnici, a připravil si únikovou cestu z domu na zahradu.

Časně ráno, kdy se jeho žena v koupelně připravovala do zaměstnání, ji zezadu nečekaně napadl kuchyňským nožem. Dvakrát ji razantně bodl do zad, žena na následky zranění v krátké chvíli zemřela. Muž poté odešel do zahradní kůlny, dveře zevnitř zajistil a kůlnu benzinem zapálil. Současně se pokusil oběsit na oprátce, život mu zachránil včasný zásah jeho dcery.

Soud dnešním rozhodnutím vyhověl žádosti obžalovaného, který se nižšího trestu domáhal. „Trest považujeme za nepřiměřeně přísný, je uložený při samé horní hranici trestní sazby. Krajský soud jeho výši odůvodnil tím, že jedinou polehčující okolností je jeho předchozí řádný život. Obžalovaný se k činu sice nedoznal, ale ani jej nepopřel s tím, že si jej nepamatuje,“ uvedla dnes jeho obhájkyně. Poukázala na to, že při snaze se oběsit mohla nastat krátkodobá ztráta paměti. „Muž nebyl dosud trestán ani pro přestupek,“ hájila jej obhájkyně.

Samotný Dresler k činu ani dnes u soudu nic neřekl, v emotivní řeči se však omlouval pozůstalým, z nichž někteří seděli v soudní síni. „To, co se stalo, si nepamatuji. Je ale jasné, že jsem dceři, synovi, mamince manželky i bratrovi způsobil veliké utrpení. Chtěl bych toto dětem alespoň kompenzovat tak, že se vzdám všeho, co mám. Vím, že jim tím maminku nevrátím,“ uvedl Dresler.

Za zločin vraždy spáchané po předchozím uvážení hrozilo muži původně 12 až 20 let.