Brandýská nemocnice dluží za plyn, RWE ji chce odstřihnout

Brandýs nad Labem - Stará Boleslav – Společnost RWE oznámila nemocnici v Brandýse nad Labem, že jí v příštím týdnu přestane dodávat plyn. Majitel nemocnice, firma PP Hospitals, dluží podle dodavatele přes dva miliony korun. Nemocnice, jíž nedávno hrozil bankrot, se potýká s novým problémem, který může ohrozit její další existenci. Přijde-li o dodávky plynu, budou muset pacienti odejít do krajských zdravotnických zařízení.

V brandýské soukromé nemocnici leží 170 pacientů, ti jsou s péčí, které se jim dostává, spokojeni. Nemocnice však dávala více, než si mohla dovolit, a tak jí na počátku roku hrozila insolvence. Bankrot se sice majiteli podařilo zažehnat, nyní se však ozval dodavatel plynu RWE s tím, že kvůli dvoumilionovému dluhu zastaví dodávky. „Dlouhodobě jsme jednali s majiteli nemocnice, ale nenacházeli jsme vstřícné reakce,“ uvedl mluvčí RWE Martin Chalupský. Situaci by mohlo změnit, kdyby nemocnice začala splácet dluh a také zaplatila nové zálohy.

Představitelé nemocnice ale odmítají, že by za plyn neplatili. Jednatel PP Hospitals Petra Švikovského uvedl, že RWE nikdy nemusela platbu urgovat. „RWE jsme platili vždy po dohodě,“ řekl.

Pokud se však obě strany rychle nedohodnou a plyn skutečně přestane do nemocnice proudit, budou muset všichni pacienti pryč. Podělí se o ně krajské nemocnice. „Pokud se nemocnice nevzpamatuje, nezaplatí plynárenské společnosti a plyn bude vypnut, tak musíme zajistit péči o pacienty. Musíme začít připravovat záchranku na převoz pacientů,“ shrnul středočeský hejtman David Rath.

Společnost PP Hospitals koupila brandýskou nemocnici v době, kdy se topila v dluzích. Do nich se dostala po roce 2007, kdy ji Středočeský kraj za osm milionů prodal jiné firmě, která obratem výhodně prodala pozemky, ale získaných 30 milionů k dalšímu rozvoji zdravotnického zařízení nevyužila a nakonec ho také prodala.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)