Pořádková jednotka bude místo Teplic v Ústí

Rumburk - Policejní pořádková jednotka pro Ústecký kraj bude fungovat oficiálně od 1. května. Zároveň se změnilo její plánované sídlo - místo Teplic se zabydlí v Ústí nad Labem. Původně plánovaný objekt by totiž potřeboval rekonstrukci zhruba za deset milionů korun.

Vznik pořádkové jednotky pro Ústecký kraj začal být aktuální po loňském létu, které bylo ve Šluknovském výběžku plné etnického napětí mezi Čechy a Romy. Projekt se ale od té doby několikrát změnil. Původně měli policisté z jednotky sloužit normálně na obvodních odděleních a jednotku utvářet, jen když by to bylo potřeba, současná verze počítá s jejich stálou přítomností. Mění se i její síla, zhruba od 150 do 200 mužů.

„Příslušníci jednotky by měli být její stálou součástí, v období klidu budou hlídkovat v okolních městech,“ uvedl zastupující ředitel krajské policie Jiří Šenkýř. V současné situaci to znamená především Ústí nad Labem, Teplice a Děčín. Jednotka bude sídlit v Ústí. Původně se počítalo s Teplicemi, které jsou uprostřed kraje, ale proti byly ekonomické důvody. „Konkrétně bude jednotka sídlit v Božtěšicích. Rekonstrukce objektu v Teplicích by byla drahá, stála by okolo deseti milionů korun,“ dodal Šenkýř.

Jednotka má aktuálně 50 členů a hlídá po nocích ulice měst ve Šluknovském výběžku. Cílový stav je ale mnohem vyšší. „Letos počítáme s posílením na 100 mužů a konečný počet je 170,“ řekl Šenkýř. Útvar se dává nyní dohromady a od 1. května by měl fungovat oficiálně. Policisté do něj přecházejí vesměs z obvodních oddělení a na jejich místa mají přijít nováčci, pro něž je to aktuálně jedna z mála možností, jak se k policejní službě dostat. Celkem má policie v Ústeckém kraji asi 3 100 příslušníků.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)