Kola pro Afriku

Mladá Boleslav – Ztracená nebo zapomenutá kola se dají dobře využít. Městská policie v Mladé Boleslavi má takových kol v evidenci sedmnáct a odešle je na pomoc Afričanům. S tímto nápadem přišla ostravská organizace Kola pro Afriku, která tak navazuje na britský projekt. V Česku už existuje dvacet pět sběrných míst a další vznikají.

Ve skladu mladoboleslavských strážníků leží již přes půl roku rozbitá, zapomenutá a ztracená kola. Teď je čeká cesta dlouhá šest a půl tisíce kilometrů a dočkají se nových majitelů. „V současné době máme v nálezech čtyřicet dva jízdních kol. O dvaceti pěti rozhodla likvidační komise a rada města, že budou vyřazena. Sedmnáct z nich bude použito do akce pro děti v Africe,“ říká zástupce ředitele Městské policie Mladá Boleslav Ondřej Kubala. „Mě při té příležitosti napadlo, že bych mohl vyzvat Boleslaváky, ať ti, kteří mají a nevyužívají kola, nevědí co s nimi, tak nechť je přinesou do městské firmy Compaq,“ dodává náměstek boleslavského primátora Adolf Beznoska. 

Pro africké děti znamená kolo velkou pomoc. Mohou na něm převážet vodu nebo dříví, ale hlavně: mohou na něm jezdit do školy. „To dítě nemusí chodit pět až deset kilometrů pěšky do školy a někdy se kvůli té vzdálenosti do té školy nedostane, ale prostě může v té škole být za půl hodiny,“ uvádí ředitel organizace Kola pro Afriku Roman Posolda. 

Velká Británie poslala do Gambie už deset tisíc kol, stále jsou ale potřeba další. Obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku proto přišla s projektem i do Česka. Sběrná místa jsou teď hlavně na Moravě. Zapojují se města, školy, farnosti i jednotlivci. „Ta kola odvážíme do centrálního skladu, kde na nich budou pracovat dobrovolníci, nezaměstnaní,“ dodává Roman Posolda. 

Asi za čtyři měsíce se prvních pět set kol z Česka přepraví vlakem do Hamburku, odtud pak zásilka popluje lodí až do přístavu v africké Gambii.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)