Most v Písku se rozpadá, místo opravy se dočká dalších aut

Písek – Každý, kdo projíždí po píseckém obchvatu například při cestě z Prahy do Českých Budějovic, přispívá k destrukci mostu Fráni Šrámka. Přemostění Otavy, po kterém vede čtyřproudá silnice, je v havarijním stavu. Slouží i jako objížďka další poškozené stavby – Žďákovského mostu přes Orlickou přehradu, jehož oprava začne letos. Generální oprava píseckého mostu proto zatím není možná. Dílčí zásahy však nestačí.

Rychlost na píseckém mostě Fráni Šrámka je omezena na 30 kilometrů za hodinu. Řidiči, kteří přes most přejíždějí, si přesto stěžují na nárazy do podvozku. Podle policistů může být rychlé přejetí mostu nebezpečné. „Policisté zjistili, že je část dilatace venku, že tam není správně umístěna a přejetí osobním automobilem by mohlo být pro řidiče nebezpečné,“ poukázala policejní mluvčí Kamila Ingrišová.

Silničáři sice most průběžně provizorně opravují, ale jejich zásahy nevydrží dlouho. Most je značně zatížen a potřebuje generální opravu. K té dosud nedošlo kvůli opravám dvou dalších významných mostů – nejdřív Nového mostu v Písku, potom Žďákovského mostu. Ten se bude opravovat letos.

Písecká radnice se proto obává, aby se mostu Fráni Šrámka ještě „nepřitížilo“ a nemusel být uzavřen. „Představa, že by došlo k úplnému uzavření mostu a veškerá tranzitní doprava vedla centrem, to je pro město Písek totální dopravní kolaps,“ zdůraznil místostarosta Vojtěch Bubník.

Ředitelství silnic a dálnic se chystá na další dílčí opravu mostu, aby vydržel zvýšenou zátěž během opravy Žďákovského mostu. Na generální opravu však musí řidiči dále čekat a doufat, že se most Fráni Šrámka do té doby nadobro nerozpadne.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)