Šéf frýdeckých strážníků prý manipuloval s tendry za 1,2 milionu

Frýdek-Místek - Čtyři podezřelí, kteří měli podle policie během loňského a letošního roku ovlivnit tři veřejné zakázky za 1,2 milionu korun, jsou ve vazbě. Státní zástupce Jiří Jarnot již v úterý potvrdil, že mezi obviněnými je i šéf frýdecké městské policie Milan Sněhota. Obviněni jsou i dva podnikatelé a zaměstnanec magistrátu. Hrozí jim až osm let vězení, řekl dnes novinářům státní zástupce Ladislav Hrazdil.

Na rozsáhlé úterní akci se podílelo 61 policistů, kteří provedli celkem 14 prohlídek domovních a dalších prostor. Zajistili množství důkazů a zadrželi čtyři osoby. „Zadržení podezřelých proběhlo za pomoci zásahové jednotky, protože jeden z nich je legálním držitelem střelné zbraně a další má znalosti bojového umění,“ popsal Petr Klega z PČR Frýdek-Místek.

Podle šéfa frýdecko-místecké ODS Petra Konůpky je kromě Sněhoty obviněn a vazebně stíhán i vedoucí IT magistrátu Petr Budínský a spolumajitel soukromé firmy ABM Morava Tomáš Musil. „Jméno čtvrtého obviněného v tuto chvíli neznáme. Hovoří se o tom, že jde o pracovníka firmy, která dodávala výpočetní techniku,“ řekl Konůpka z ODS, která je ve městě v opozici.

Obvinění podle policie dopředu určovali, kdo tendry, které se týkaly technického zabezpečení v regionu, vyhraje. „Bylo domluveno, že zástupce jedné soukromé společnosti osloví další dvě firmy, které se do tendrů přihlásí pouze formálně s tím, že vždy dají vyšší cenu. Spřízněná společnost pak veřejnou zakázku získá,“ uvedl kriminalista Miroslav Šotek. Zatím není vyčísleno, jaká škoda byla způsobena.

Dva lidé byli obviněni ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a zneužití pravomoci úřední osoby, další dva pak z účasti na těchto trestných činech. Všichni jsou od včerejška ve vazbě z důvodu možnosti, že by mohli mařit policejní vyšetřování.